Cholesterol en de vertering van een patatje met

IMG_2388Wanneer je geniet van een lekkere friet moet dat uiteraard door het lichaam verteerd worden. Over het algemeen zullen de vetten en koolhydraten uit de ‘vette hap’ gebruikt worden als motortje van ons lichaam. De frietjes passeren in 24 tot 48 uur ons hele spijsverterings-kanaal. Hierin zijn de belangrijkste organen zijn de maag, de dunne darm en de dikke darm. Deze drie organen worden trouw bijgestaan door de lever en de alvleesklier.

Tijdens het kauwen komt er allemaal speeksel bij het voedsel. Hierin zitten een aantal verteringssappen, met name amylase, wat de koolhydraten uit de aardappelen omzet in suikers die door de bloedbaan kunnen worden opgenomen.Als de frietjes na goed kauwen in de maag terecht zijn gekomen komt er een zure sap bij; maagzuur. Het maagzuur  zorgt ervoor dat eiwitten gedeeltelijk afgebroken worden. De vertering van het frituurvet en de mayo vindt voornamelijk in de dunne darm plaats. Als de maag zijn werk heeft gedaan, komen de zure frietjes in de dunne darm terecht waar alvleessap alles weer wat minder zuur maakt. Dan gebeuren er twee dingen, de galblaas (aangestuurd door de lever) geeft een lading gal af waardoor vet goed opgelost blijft in ons voedselbrij in de vorm van kleine vetbolletjes. Lipase, dat in het alvleessap zit, komt in contact met de vetbolletjes. Wanneer lipase het vet heeft afgebroken houdt je vetzuren over.

Via verschillende wegen komen de vetzuren in het bloed terecht. De lever gebruikt de vetzuren als bouwsteen of als energiebron voor het lichaam. Verder maakt de lever cholesterol aan (je krijgt het dus niet alleen via de voeding binnen). Cholesterol hebben we nodig. De lever maakt er gal van waarmee vet uit de voeding beter kan worden verteerd. Daarnaast wordt cholesterol gebruikt om hormonen te produceren. Het gaat om onze geslachtshormonen en om hormonen die belangrijk zijn voor een goede vochtbalans van het lichaam. Fijn dus; door dat patatje mét, verteren we ons voedsel zonder buikpijn te krijgen, maken we hormonen aan en wordt onze bloeddruk en vochtgehalte op peil gehouden.

Om cholesterol te kunnen vervoeren door de bloedbaan maakt de lever twee eiwit-achtige stoffen; LDL en HDL. LDL vervoert cholesterol naar de lichaamscellen toe en HDL is een soort stofzuigertje met een tegengestelde werking. HDL haalt cholesterol bij de cellen op om het terug te geven aan de lever. Wat we vooral niet willen is teveel LDL-cholesterol, want deze vorm van LDL is in grote mate verantwoordelijk voor slagaderverkalking (atherosclerose). Een hoog HDL-gehalte in het bloed maakt de kans op slagaderziekte juist weer kleiner.

Doordat de lever zowel HDL als LDL zelf aanmaakt, kan de lever zelf het cholesterolgehalte in het bloed bepalen. Máárrr wanneer je te veel verzadigde vetten en transvetten eet, wordt de lever gestimuleerd om meer LDL-cholesterol af te geven. Verzadigde vetten zitten voornamelijk in dierlijke (vette) producten en snacks. Het patatje kan dus het beste in plantaardige olie zijn gebakken. Transvetten zijn nog schadelijker en tref je vooral in snacks, oud frituurvet en harde frituurvet. Er zijn nu ook steeds meer aanwijzingen dat een te hoge koolhydratenconsumptie, waarbij je meer calorieën eet dan je nodig hebt, nog bepalender zijn voor een slechte cholesterolverhouding in het bloed. Te vaak een patatje als extraatje is dus geen aanrader*.

*Wel bevatten dikke frieten die gebakken zijn in goede vetten ook het goede van aardappelen en vet: vezels, vitaminen, mineralen en onverzadigde vetten! Ik zou dus eerder een saucijzenbroodje laten liggen ;)

**Naast verzadigde vetten als boosdoener, kan cholesterol uit voedingsmiddelen (zoals eieren, garnalen en orgaanvlees) voor 10% bijdragen aan het cholesterolgehalte van het bloed. De aanmaak van cholesterol door de lever bepaald dus veel meer!

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. Daphne schreef:

    Hoihoi!
    Ik heb eigenlijk een vraag.. ofnouja ik ben het ergens niet mee eens :) jullie zeggen: ” in het maagsap zitten veel verteringssappen, onder andere amylase. Amylase wordt volgens mij alleen door de speekselklieren en de pancreas gevormd? In de maagsappen zit pepsine toch? Ik kan het ook verkeerd hebben hoor :) Voor de rest wel een goed duidelijk artikel!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s