Zout, jodium en drop. Krijg je van drop eten een hoge bloeddruk?

zout

Door: Eline

Zout is een geweldige smaakversterker en zit ingebakken in onze drop- en broodcultuur. Verder lukt het mij ook écht niet om zoutloos te koken. Als ik pasta kook doe ik dit het liefste zoals de Italianen dat doen; in water dat zo zout is als de zee. Verder eet ik graag een boterham met kaas. Jammer genoeg vind ik zoutarm brood of kaas niet te eten! Mijn laatste zoutodes gaan uit naar de Portugese kabeljauw en gerookte zalm. Deze voorkeuren zijn niet zonder risico, daarom probeer ik er wel op te letten dat ik mijn gerechten tijdens het koken vooral op smaak breng met citroen, azijn, knoflook en pepers.

Het gevaar van teveel zout eten is dat je het risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziektes vergroot. Zout uit je eten verhoogt namelijk (ongemerkt) je bloeddruk, dit effect treedt meteen na het eten op. Het meeste zout komt het lichaam binnen via bewerkte producten. Naast kaas en brood gaat het dan om chips, koekjes, kruidenmixen en kant-en-klaar maaltijden. Je moet vooral opletten als je voldoet aan een van de volgende kenmerken:

 • Je weet van jezelf dat een kruidenpakket jouw ideale oplossing is om een warme maaltijd in elkaar te flansen.
 • Je gebruikt (extra) zout tijdens het koken.
 • Je bent gek op snacks.

Probeer eens een dagje te tellen of je onder de maximale hoeveelheid van 6 gram zout per dag zit. Als je op een etiket niet kunt terugvinden hoeveel zout er in een product zit, kun je ook het natriumgehalte vermenigvuldigen met 2,5.

Natrium- en kaliumzout

Eigenlijk gaat het bij zout eten vooral om een teveel aan natrium dat we hiermee binnen krijgen. Je zou je natriuminname een beetje kunnen compenseren door meer kalium te eten. Dit is een natuurlijk zout dat veel in groenten en fruit zit. Als we veel kalium eten verliest het lichaam meer natrium via plassen en zweten. Dit is dus gunstig. Als we veel natrium eten houden we vocht vast en stijgt onze bloeddruk (en tijdelijk ook ons gewicht). Natrium en kalium houden elkaar in balans in ons lichaam. Beide zouten zijn verder nodig voor een goede werking van de spieren.

Zeezout en jodium

Ook zeezout bevat erg veel natrium. Aangezien je zo min mogelijk zout zou moeten eten zullen de eventuele sporenelementen die in zout zitten je waarschijnlijk geen gezondheidswinst opleveren. Daarnaast bevat dit zout geen jodium, terwijl aan keukenzout en bakkerszout wel jodium is toegevoegd. Jodium is een essentieel element voor een goede schildklierwerking en voor het groei- en leervermogen van kinderen. Dit is tevens een van de redenen waarom geadviseerd wordt om brood te eten. Biologisch brood is echter gezouten met zeezout waar geen jodium aan is toegevoegd. Eet je biologisch brood, dan zal je er goed op moeten letten dat je voldoende jodium binnen krijgt en dat lukt bijna alleen als je elke dag vis of zeewier eet.

Tot slot een paar tips om je zoutinname te verminderen

 • Om je smaakpappillen te laten wennen aan minder zout eten moet je ongeveer 2 weken van je leven investeren. Dus heb een beetje geduld en vertrouwen.
 • Is het gerecht flauw uitgevallen? Doe dan eens een paar druppeltjes azijn over je eten.
 • Kook met veel specerijen, pepers, knoflook, ui en tomaat.
 • Serveer je eten met verse kruiden zoals peterselie en basilicum.
 • Als je een zoutvaatje aanschaft kies dan voor zout waarvan de basis kalium is in plaats van natrium (bijvoorbeeld JOZO bewust en LoSalt). *Dit advies geldt niet voor nierpatiënten.
 • Eet niet teveel drop. Het maakt niet uit of de drop zoet of zout is, want er zit sowieso veel zout in drop. Daarnaast zit in drop nog een andere bloeddruk verhogende stof: glycyrrhizine
 • Snack niet teveel, dat is ook nog eens beter voor de lijn!
 • Eet veel groenten en fruit.
 • Snack van ongezouten noten (mits je niet op de lijn hoeft te letten).

Één reactie Voeg uw reactie toe

 1. nvanderpost schreef:

  Kijk eens op http://www.hart4food.com. Daar staan een aantal zoutarme recepten die heerlijk zijn. Het hele gezin smult hiervan. Bij de kaasboer kun je wel lekkere zoutarme en zelfs zoutloze kaas kopen. Een kruidenkaas voor ’s avonds bij de borrel en zelfs gewone kaas die best lekker is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s