Johannesbroodpitbrood

Door: Eline

Afgelopen halfjaar heb ik in Lissabon gewoond. Het is misschien wel de mooiste stad ter wereld en je kan er heerlijk eten. Maar wat ik er wel bij moet zeggen is dat het geïdealiseerde beeld van het mediterraanse Portugese dieet mij teleurstelde. De keuken staat in het teken van heerlijk bereid vlees en vis, maar groenten en vezels komen alleen voldoende op tafel bij de gezinnen die hier voldoende aandacht aan besteden. De eerste weken in Portugal moest ik behoorlijk puzzelen om aan mijn vezelconsumptie te komen en mijn obstipatieklachten te overwinnen. Een van de ontdekkingen was brood dat gemaakt was van johannesbroodpitmeel. Eindelijk brood met vezels! De bakker vertelde dat het brood in Portugal populair is onder mensen met diabetes. Interessant! Een reden om johannesbroodpitmeel onder de loep te nemen.

 johannes broodpitmeelbrood

Het brood wordt gemaakt van peulvruchten. Of eigenlijk van meel dat gewonnen wordt uit bruine zaden uit de peulen van de Johannesbroodboom. Dit is een boomsoort dat aan het Middellands zeegebied groeit. Nadat de zaden geroosterd zijn, krijgt het de Engelse benaming ‘carob’ en is het geschikt voor onder andere de bereiding van het Portugese brood ‘pao alfarroba’. Carob wordt ook gebruikt als vervanging van cacao. Het heeft namelijk dezelfde kleur, eenzelfde soort type sterke aroma, een licht zoete smaak en minder vetten en kilocalorieën. 2 tot 3 eetlepels carob vervangen 1 eetlepel cacao.
carob
Tijdens mijn opleiding heb ik geleerd dat de gemalen kiemende zaden een witte poeder vormen (johannesbroodpitmeel) en toegepast wordt als verdikkingsmiddel voor babyvoeding of dranken en soepen (voor mensen met slikklachten). De toevoeging van johannesbroodpitmeel aan voedingsmiddelen kun je herkennen aan het E-nummer E410.

Ik ben blij dat er johannesbroodbomen groeien en kort samengevat wel om de volgende redenen: de peulvrucht is medisch inzetbaar bij slikklachten of refluxklachten, industrieel inzetbaar als verdikkings- of bindmiddel, vezelrijk, glutenvrij, laag calorisch, geschikt om een ‘gezondere’ chocoladerecept mee te bereiden en geschikt om vezelrijk brood van te bakken.

Bij de Nederlandse bakkers ben ik johannesbroodpitbrood nog niet tegengekomen. Als iemand wel een adresje kent, laat het ons weten in een reactie hieronder!

3 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Musa schreef:

    Heb in Lissabon genoten van dit brood ben nu op zoek waar ik dit nu kan kopen heerlijk brood

    1. Helaas hebben wij ook nog geen plekje gevonden waar je het in Nedeland kan kopen. Wel kun je het meel kopen om zelf brood mee te maken! Liefs, Eline

  2. Wilhelmina schreef:

    Gewoon bij het Kruitvat of AH bij de babyvoeding.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s