Het lastige van mindfulness

mindfulness
Door: Eline

Mindfulness is een vorm van meditatie waarin je een moment waarneemt met al je zintuigen zonder dat je over het moment oordeelt. Mindfulness kan zowel positieve als negatieve gevoelens oproepen. Het is belangrijk dat je er niet op reageert en bedenkt dat het goed is zoals het is en dat fout ook goed is.

Het ging (en gaat) bij mij niet van het leien dakje. Elke keer als ik mindful probeerde te zijn had ik moeite met de aanvaarding van mijn negatieve gevoelens. Ik bedacht meteen hoe een situatie de volgende keer voorkomen kon worden. Soms irriteerde dat mij zo erg dat ik liever druk bezig was. Liever niet mindful dus. Maar dat werkte ook niet, eens komt er een moment dat je je verveeld en je jezelf en je negatieve gedachten weer twee keer zo hard tegenkomt. Zodra je niks speciaals aan het doen bent zoekt je brein iets om zich niet te hoeven vervelen. Je hersenen zoeken dan al snel naar een (onopgelost) probleem.

Mindfulness kan je helpen om problemen niet als obstakels te gaan zien, waardoor er eigenlijk ook geen problemen meer zullen zijn. Resultaat? Je zal een stuk liever tegen jezelf zijn, je zal jezelf niet als een groot probleem zien en je zal durven te genieten van het leven zoals het is. Maar het vraagt wel oefening.

2 reacties Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s