Werken als voedingsassistente

Door: Nadine

Sinds ongeveer twee weken werk ik als voedingsassistente in het HagaZiekenhuis. Nadat ik op gesprek was gekomen bij de leidinggevende van de zorgondersteuners ofwel de voedingsassistentes kon ik per direct beginnen met werken, hoera!! Ik ben begonnen met het draaien van twee avonddiensten en vervolgens een aantal dagdiensten. Het waren vermoeiende dagen, omdat ik veel informatie moest verwerken en veel moest lopen. Daarnaast moest ik ook switchen van een vakantieritme met lekker veel uitslapen, naar een ritme waarin ik om 07:15 al start met het voorbereiden van het ontbijt voor de patiënten. Deze dagen ben ik steeds thuis gekomen met zware benen en wou ik het liefst meteen mijn bed in. Erg wennen dus!

Helaas is er van bloggen weinig terecht gekomen, maar gelukkig heb ik nu een beetje mijn draai gevonden op het werk en werk ik steeds zelfstandiger. Zaterdag stond ik voor het eerst alleen op de heelkunde afdeling. Ik ben minder moe en mijn benen kunnen het ook weer aan. Ik verwacht dan ook dat ik me vanaf nu strakker aan mijn planning kan houden om te bloggen en ik heb er ook helemaal zin in!

Maar allereerst wil ik dan nu het een en ander delen over de werkzaamheden die ik als voedingsassistente verricht in het ziekenhuis. Als voedingsassistente voorzie ik heel de dag door (tot mijn dienst voorbij is) patiënten van eten en drinken. Daar komt veel bij kijken! Je draagt verantwoordelijkheid voor het aanbieden van de juiste medische diëten voor veel verschillende typen patiënten. Zo heeft de een eiwit- en energieverrijkt, de ander een natriumarm dieet en de ander mag weer alleen vloeibaar eten. Je krijgt te maken met mensen met ondervoeding, mensen die diabetes hebben en waarbij je op de hoeveelheid koolhydraten let die je per portie aanbied en er zijn patiënten met een een vochtverrijking of vochtbeperking. Bij deze patiënten houd ik heel de dag bij wat zij qua vocht binnen krijgen. Patiënten die net zijn opgenomen moet ik screenen, hierbij probeer ik de voedingstoestand van patiënten te achterhalen (De voornaamste vraag is: Zijn patiënten in korte tijd veel afgevallen?) en wil ik weten of patiënten nog voedingsallergieën hebben waar rekening mee gehouden moet worden.

Als student Voeding & Diëtetiek is dit bijbaantje eigenlijk perfect. Ik ben er ook helemaal op mijn plaats met de medische touch die voeding nu krijgt. Toch is het in praktijk brengen van kennis die ik al heb niet het enige wat erbij komt kijken, ik kom natuurlijk ook in contact met patiënten en leer met veel moeilijke situaties om te gaan en dat is vooral heel leerzaam en leuk!

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. Martha schreef:

    Leuk Nadine!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s