End of the challenge: onze tip eet af en toe suiker, maar eet ze wel met vezels

Door: Eline

Gisteren was de laatste dag van de suikervrije challenge. Tijdens deze challenge was het de bedoeling dat we gedurende 30 dagen geen toegevoegd suiker zouden eten (lees hier meer over de challenge). In die maand hebben we twee keer geschreven hoe de challenge ons afging (lees over Eline’s ervaring op dag 1 en 2 en over Nadine’s ervaring op dag 4, 5 en 6). Tussentijds waren we van plan om jullie vaak op de hoogte gehouden. Op Instagram is het aardig gelukt, maar het bloggen hierover is er af en toe bij ingeschoten, omdat we natuurlijk ook over andere onderwerpen wilden schrijven. We echter nog veel schrijven over suiker, koolhydraten en zoetstoffen dus blijf vooral tuned!

We hopen dat degenen die mee hebben gedaan hoe dan ook voldoende gemotiveerd zijn geweest om de challenge vol te houden. We lezen jullie reacties graag! Ons is het bíjjjjna gelukt om de challenge vol te houden. Zoals we al eerder hadden geschreven gaat suikervrij eten ons makkelijk af omdat we bijna al ons eten zelf maken zonder zakjes of pakjes. Ook hadden we supportive vrienden, die tijdens een etentje het als een uitdaging zagen om bijvoorbeeld een toegevoegd-suikervrij toetje te maken. Maar we zijn dus gestrand… Wel met een geldige reden; Nadine was in Portugal op vakantie waar ze haar vriendinnen de lekkernijen van Portugal uiteraard moest voorschotelen en ze had te maken met spontane Portugezen die op haar verjaardag allemaal hapjes voorschotelde. Ook ik heb me een van de laatste avonden niet gerealiseerd dat ik aan het zondigen was, ik kreeg pure chocola aangeboden en dacht er geen seconde over na dat er suiker in zit.

Maar after all; we hebben niks gemist en geen hunkering naar suiker gehad. We zijn blijkbaar niet zo verslaafd aan suiker.Hoe zit het dan met al die kreten over suikerverslaving? Dat zit meer in het idee dat als je veel suiker eet je minder snel stopt met eten, schommelingen krijgt in je bloedsuikerspiegel en daardoor vervolgens meer snelle energie (suiker) tot je wilt nemen.

Zullen wij nooit meer suiker eten? Het antwoord is nee. Ik vind suiker inderdaad een overbodig ingrediënt in de meeste levensmiddelen en ik zal dus nog altijd vermijden om met pakjes en zakjes te koken. Maar ik heb wel eens gedroomd van een boterhammetje met jam en een beschuitje met pure hagelslag. Als ik dat neem zal het wel een uitzondering zijn en het liefst maak ik de jam ook nog zelf. Tijdens de challenge heb ik ook wel eens gedacht; we hadden beter een non-proccesed food challenge kunnen houden!

Wat leverde de challenges ons op?
Mij leverde het vooral extra calorieën en verzadiging op. Ik heb veel nieuwe recepten ontwikkeld op basis van noten, gedroogd fruit en vers fruit. Een suikervrije taart had dus vaak niet minder calorieën door de noten en het  gedroogde fruit, maar ik zat er wel goed vol van en hoefde geen tweede stuk (thanks to the fibers!!!). Als broodbeleg heb ik veel eigen hazelnoot-chocoladepasta, hazelnoot-vijgenspread en pindakaas gegeten. Dit beleg bevat wel wat meer energie dan een boterham met jam. Maar hé, ik had ook gewoon mijn gebruikelijke avocado of brushetta op brood kunnen eten hoor. Ik vond het experimenteren met mijn lading ingeslagen noten gewoon te leuk en wat moest ik anders met die lading.

Tot slot nog even een aantal tips voor mensen die suiker niet kunnen laten staan.
Tips bij suiker eten:

– Zorg dat als je suiker eet het je ook verzadigd en je er lang vol van zit. Dit doe je door jam bijvoorbeeld op volkorenbrood te smeren in plaats van witbrood. Ook kun je vezels zoals havermout en zemelen toevoegen aan fruitsappen uit een pak. Met wat yoghurt erbij kun je er een ook stevige smoothie van maken.
– Hanteren de regel dat je alleen sap drinkt bij een maaltijd (waar vezels in zitten).
– Zorg dat je geen suiker gaat eten als je honger hebt, dan is de kans groter dat je te grote porties zult eten.
–  Eet of drink niet vaker dan 7 keer op een dag. Tel dus ook je kopjes koffie en thee waar je suiker aan toevoegt mee als een eetmoment.
– Als je iets zoeter wilt maken kun je ook af en toe kiezen voor een zoetje of zoetstof in plaats van suiker.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s