Goede boeken over voeding

boeken over voeding

Door: Eline

Misschien ben je ten einde raad over wat je nu moet geloven over voeding. Iedereen roept maar wat; je personal trainer, je yoga-lerares, de orthomoleculaire therapeut, je buurvrouw, de kok op 24Kitchen, de detoxcoach, je vriend die zijn carrière als bodybuilder is gestart en de mindfullnesstrainer. Ook zie ik elke populaire magazines zich schuldig maken aan grote uitspraken over zogenaamde wonderlijke voeding voor onze lijn, huid en haar. Het klinkt allemaal heel veelbelovend en ik moet toegeven dat ik soms wenste dat ik minder van voeding wist en hier ook in kon geloven.

Aan de andere kant zie ik met leden ogen aan hoe mensen om me heen mede hierdoor eenzijdige voedingspatronen ontwikkelen. Dit gebeurt soms zelfs onder begeleiding van zogenaamde (food)coaches die deze bizarre voedingsfabels zonder schaamte adviseren. Ik vind het echt schandelijk en als voedingsdeskundige is het ontzettend moeilijk om hier tegen te ageren. Dit komt mijns inziens vooral doordat het vandaag de dag ook populair lijkt te zijn om de kennis en kunde van de voedingsdeskundige of diëtist als achterhaald of suf te bestempelen. Alsof zij allemaal Voedingscentrum papegaaien zijn. Voor de goede orde: dat zijn we niet! Het Voedingscentrum geeft advies voor een ‘doorsnee’ uitgebalanseerd eetpatroon. En de diëtist kan redenen hebben om een iets andere visie over voeding te hebben dan het Voedingscentrum, bijvoorbeeld met betrekking tot roomboter of alternatieven voor een lunch met brood. Een goede diëtist weet advies te geven voor alle andere soorten, afwijkende en wenselijke eetpatronen .

Hoewel ik me nu nogal opwind over de bestaande voedingsfabels en de visie op de diëtist, heb ik nooit zo een zin om de mensen in mijn directe omgeving te overtuigen dat ik het beter weet (dat denk ik stiekem natuurlijk wel en ik zou degenen die er open voor staan ook wel verder willen helpen). Dus voor hen en voor alle andere mensen: Wil je meer lezen over gezondheid en zeker weten dat er geen onzin uitgekraamd wordt? Dan vind je hieronder een klein lijstje met boeken die je er misschien eens op na zou kunnen slaan.

Een pleidooi voor echt eten – Michael Pollan
Een pleidooi voor echt koken – Michael Pollan
Het dikke afvalboek – Ivan Wolfers (door dit boek ben ik mijn opleiding gaan volgen)
Het gezonde leefstijlboek – Ivan Wolfers
Het gezonde leefstijlboek – Ivan Wolfers (deze heb ik zelf niet  gelezen)
Zout Suiker Vet – Michael Moss
77 fabels en feiten over voeding – Hans Kraak
Understanding Nutrition – Elanor N. Whitney

Let’s talk after reading this!
Heb je toch nog vragen? Mail ons gerust:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s