Suiker addict

Door: Eline

sugar addict

In het vorig artikel over suiker zette ik fructose min of meer in het kwade daglicht. Wel met de kritische noot dat het weten-schappelijk bewijs voor de nadelige gezondheidseffecten ervan nog in de kinderschoenen staan. Wat er uit de wetenschap ook naar voren komt, het feit blijft dat je het beste zo puur mogelijk kunt eten. Voor sommigen houdt dit in dat het hele eetpatroon omgegooid moet worden, want de supermarkt ligt bomvol producten waar suiker aan toegevoegd is. Daag jezelf uit door te minderen met voedingsmiddelen waar suiker aan is toegevoegd. Je eet dan dus wel yoghurt (zonder toegevoegde suikers) of fruit, maar geen vla of koek. Maar even terug bij waar we net waren, ‘overal wordt suiker toegevoegd’. Waarom is dan het voordeel van suiker?

Suiker streelt je stemming

Als er suiker in je voeding zit vind je het vaak lekker, dat is hoe de natuur dat vanaf de geboorte voor ons bepaald heeft. De beloningscentra in je hersenen worden namelijk geprikkeld na het eten van suiker en dat geeft je een fijn gevoel. Dit is een voordeel voor baby’s, zij houden van zoet, daardoor eten ze meer en is de kans groter dat zij goed zullen groeien. Als ze lekker zoet fruit eten krijgen ze daarnaast de vitaminen en mineralen binnen die nodig zijn voor een gezonde groei.

Sommige mensen zijn van mening dat suiker verslavend is. Als je verslaving definieert als de verslaving aan drugs, waarbij je ontwenningsverschijnselen krijgt als je stopt met het gebruik ervan, dan is suiker niet verslavend. Maar je hoort mensen wel degelijk spreken over de hunkering naar zoetigheid. Het kan zijn dat je een hele nacht en dag niet hebt gegeten en je suikervoorraad (glycogeen) op is, maar het kan ook zijn dat je gewend bent geraakt aan het eten van suiker. Als je tegen je gewoonte om suiker te eten ingaat zal je lichaam zeuren om suiker. En ja als een kind niet krijgt wat hij of zij wilt wordt hij of zij chagrijnig.

Suiker geeft structuur

Suiker geeft vaak stevigheid aan een product. Bak maar eens een suikervrije cake (met zoetstof bijvoorbeeld) dat is toch anders. Ook kun je karamel maken van suiker of een bruine korst op je vlees creëren.

Suiker maakt producten lang houdbaar

Jam is misschien het beste voorbeeld van het effect van suiker. Als je fruit in een potje doet moet 60% van dat potje suiker zijn om ervoor te zorgen dat het fruit niet bederft. Je hebt natuurlijk ook jam op de markt waar minder suiker in zit, in dat geval worden er andere ingrediënten toegevoegd om de jam alsnog houdbaar te maken.
Ook brood waar suiker aan is toegevoegd is langer houdbaar, denk maar eens aan dat Amerikaans witte tostibrood of hamburgerbroodjes, die een eeuwigheid in supermarktschappen liggen en ze zijn mierzoet. Maar zelfs het Nederlandse supermarktbrood is vaak wat langer houdbaar dan brood van de bakker, guess why (en helaas daalt daardoor ook het vezelgehalte van brood).

Suiker is goedkoop

Suiker heeft heel wat voordelen voor de voedingsmiddelenindustrie zoals je hierboven kunt lezen; je eet er makkelijk veel van, je vindt het meestal lekker, het zorgt ervoor dat je het product lang kan bewaren, het geeft structuur aan eten en je wordt er blij van (misschien niet meer als je je achteraf realiseert dat je een hele zak drop op hebt gegeten). Voor de voedingsmiddelenindustrie is suiker om al die redenen ideaal en daarnaast is het lekker goedkoop produceren. Liever bosvruchtenyoghurt maken met een aroma van fruit en een shitload aan suiker dan van duur vers fruit (dat ook nog eens beperkt houdbaar is).

Mag ik nu niks meer uit de supermarkt eten?

Suiker dat je in een bescheiden hoeveelheid eet kan geen kwaad. Pas als je er teveel van eet heeft het nadelige gezondheidseffecten en dat geldt ook voor slanke mensen! Aan de andere kant eet je al snel meer dan dat aanbevolen is. Je zou volgens het ideaal van de gezondheidsraad niet meer dan 25 gram toegevoegd suiker op een dag mogen. Neem een stuk taart en de rest van het suiker op een dag moet je laten. Als je flink sport zou je wellicht nog wel wat extra suiker mogen hebben, want tijdens het sporten verbruik je ook veel suiker (behalve bij lichte cardiotrainingen of wandelingen).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s