Eetdagboek dag 4, 5 en 6: suikervrij challenge

Door: Nadine

Vandaag zitten we alweer op dag 10 van de suikervrij challenge. Er is niet zoveel veranderd in mijn voedingspatroon. Wat ik wel merk is dat ik meer fruit ben gaan eten. De laatste dagen heb ik doorgebracht bij mijn ouders thuis. Qua tussendoortjes was er niet meer in huis dan wat crackers en stroopwafels, dus op het moment dat ik echt trek had in een lekker tussendoortje nam ik maar een extra banaan, appel of een stuk meloen. Ik ben ook niet anders gaan lunchen, zoals Eline die zei dat ze merkte dat ze veel meer noten en notenspreads is gaan eten.

DONDERDAG:

Donderdag begon ik met een bord havermoutpap. Normaal is dit het enige waar ik zelf nog 1 schepje suiker aan toevoeg. Dit laat ik nu natuurlijk achterwege. Om een zoete smaak te krijgen doe ik soms nog wel eens wat fruit door mijn havermout. Een hele goede tip!
‘S middags ben ik naar mijn ouders gegaan, omdat mams jarig was. Onderweg nam at ik een banaan. De hele dag zijn we bezig geweest met voorbereidingen van een feestelijke BBQ. Bij de Sligro hebben we 3 verse dorades gekocht die mijn moeder en Eline bij thuiskomst in de keuken stonden te fileren terwijl ik nog even aan onze website werkte. Ik ben die dag helemaal vergeten te lunchen.
Het eten van de BBQ was feestelijk maar geen vlees-met-sausjes-vreetfestijn. Mijn vader had zijn beroemde duivelse kip gemaakt en mijn moeder dorade met knoflook, piri-piri pepers, citroen en peterselie. Daarbij hadden we een uienrijst met pijnboonpitten, een Indische komkommersalade met rode ui en rode peper en 1 stukje breekbrood per persoon met een homemade aioli die Eline’s vriend had gemaakt van eidooers, olijfolie, knoflook en mosterd (fijn dat we ons over suiker geen zorgen hoefde te maken)! Onze moeder, een echte suikerdiva, had besloten om ook zoveel mogelijk suikervrij te gaan eten. Op haar eigen verjaardag hebben we niet de traditionele chocoladetruffeltaart van Maison Kelder gegeten, maar verse ananas en druiven. En twee blissballetjes bij de thee.

VRIJDAG:

Hmm, vakantie dus ook af en toe lekker uitslapen! Ik heb dan wel het gevoel dat ik niet helemaal meer uitkom met mijn eetpatroon. Doordat ik laat ontbijt heb ik het gevoel dat ik mijn lunch ergens tussen het ontbijt en het avondeten moet proppen. Ook vandaag begon ik de dag met havermoutpap en al snel at ik er een banaan achteraan. Als lunch at ik twee volkorenboterhammen met avocado en ei en voor het avondeten stond er een Portugese bonensalade op het menu van zwartoogbonen, tonijn, rode ui, knoflook, tomaat, ei en peterselie. Echt the best ever! In de loop van de avond nam ik nog twee stukken galiameloen.

ZATERDAG:

Drie keer raden waar ik de dag mee gestart ben… Jawel, havermoutpap! Daar naam ik nog een stukje galiameloen bij. Daarna ben ik heel wat in de weer geweest. Ik ben weer naar de Sligro gegaan en wat dingen naar Den Haag verhuisd en een bezoekje gebracht aan Scheveningen. En dat door die bloedhitte! Weer een late lunch; rond half vijf nam ik twee volkorenboterhammen met een spiegeleitje. Daarna at ik een banaan. Deze dag hebben we ook het nieuwe recept online gezet van de pasta met walnoten-pecorinogehaktballetjes. Ik had hem zelf nog nooit gegeten dus ik had het als avondeten geopperd bij mijn vader. We waren thuis allemaal fan, thanks Eline! Aan het eind van de avond nam ik nog een lekkere frisse appel.

CONCLUSIE:

In de afgelopen 1,5 week ben ik wat afgevallen doordat ik simpelweg te weinig energie (kilocaloriën) heb binnengekregen. Ik merk dat ik in een vakantieritme ben gekomen en daardoor een minder gestructureerd voedingspatroon heb, waarbij maaltijden snel op elkaar volgen en ik tussendoor niks meer eet. Voor de suikervrij challenge at ik avonds nog weleens wat ongezonde snacks om de gemiste kilocalorieën te compenseren (niet perse bewust). Nu eet ik s’ avonds vooral fruit.

Het voedingspatroon zoals ik hierboven beschrijf is niet zoals het moet zijn. Ik ga er de komende dagen op letten dat ik wat beter uitkom met mijn maaltijden zodat ik tussendoor de ruimte heb om gezonde tussendoortjes te nemen en mijn lunch er niet bij inschiet. Structuur is voor mij toch wel erg belangrijk. Ik wil anderen in ieder geval meegeven dat hoe ik de afgelopen dagen heb gegeten niet als leidraad gezien moet worden. Maar ik hoop wel dat jullie een beetje geïnspireerd zijn geraakt over hoe een leuke BBQ eruit kan zien en hoe je op een simpele en verantwoorde manier suikervrij kunt eten.

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s