HOME, SPORT
Comment 1

Sportvoeding: how to stay hydrated?

Door: Eline

hydated-main

Voldoende drinken is zelfs de voorwaarde voor het leveren van goede sportprestaties. Dit kan door middel van water of speciale sportdranken. Je krijgt dorst als je 2% of meer vocht hebt verloren, terwijl je bij een tekort van 1% al minder gaat presteren. Dorst is dus geen goede graadmeter om te gaan drinken. Je moet al drinken vóórdat je dorst krijgt. Het is daarom beter om voor, na en tijdens het sporten in kleine hoeveelheden te drinken.

Tijdens het sporten kun je ongeveer 150 tot 250 ml per kwartier aannemen als maat. Meer drinken onder normale weersomstandigheden zal er alleen maar toe leiden dat je sneller moet plassen.

Fanatieke sporters die langer dan een uur intensief sporten, kunnen baat hebben bij dranken met koolhydraten. Met name de isotone dranken bieden dan oplossing om het vocht- en zoutverlies van het zweten aan te vullen. Bij recreatiesporters komt het niet zo snel voor dat er sprake is van tekorten die tijdens het sporten aangevuld dienen te worden (deze worden tijdens een reguliere maaltijd voldoende aangevuld). Er zijn sportdranken met verschillende koolhydraatgehaltes: hypotone sportdranken, isotone sportdranken en hypertone sportdranken.

Hypotone dranken, bijvoorbeeld water, bevatten minder opgeloste mineralen en voedingsstoffen dan ons bloed. Isotone dranken, bijvoorbeeld Isostar of AA Isostar, kunnen snel door het lichaam worden opgenomen omdat de mineralen- en suikerconcentratie ervan overeenkomt met dat van ons bloed. Hypertone dranken zijn de mierzoete dranken die alleen onder speciale omstandigheden, zoals extreme kou, gunstig kunnen zijn. Over het algemeen zijn dit de dranken die veel overbodige energie leveren en gedronken worden door kinderen en recreatiesporters. Niet doen dus!

Lees ook:
Sportvoeding: The truth about protein and carbs

1 reactie

  1. Pingback: Sportvoeding: the truth about protein and carbs |

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s