Suiker op het etiket

Door Eline:

Maandag begint de suikervrije challenge dus als je mee wilt doen heb je nog een weekend om je er goed op voor te bereiden en jezelf nog te verwennen met al het lekkers waar suiker in zit. Gisteren hadden we al een artikel geplaatst over alle producten waar toegevoegd suiker in zou kunnen voorkomen. Vandaag willen we je nog een eindje verder op weg helpen door uitleg te geven hoe je zelf kunt zien of er aan een product suiker is toegevoegd. Je kunt bij een verpakking naar drie dingen kijken; de claims op de verpakking (bijvoorbeeld zonder toegevoegd suiker), de ingrediëntendeclaratielijst en de voedingswaarde tabel. Als voorbeeld zie je hieronder een pak magere yoghurt. De claim op de verpakking zegt ‘0% vet’, op de achterkant van de verpakking zie je eerst de ingrediëntendeclaratielijst en daaronder de tabel met de voedingswaarde van de yoghurt wat bijvoorbeeld iets zegt over de hoeveelheid eiwitten, koolhydraten (waaronder suiker) en kilocalorieën een product bevat.

melkan

Wat met name interessant is, is de ingrediëntendeclaratielijst. Alle ingrediënten van het product moeten hier genoemd worden. Het eerste ingrediënt komt het meest voor en het laatste ingrediënt het minst. Suiker is in het voorbeeld hierboven het tweede ingrediënt, je kunt er dus vanuit gaan dat er veel suiker aan de yoghurt is toegevoegd (wie zei dat 0% vet betekend dat je een goed product in handen hebt? Niet dus!).

In de voedingswaardetabel zie je onder het kopje koolhydraten ‘waarvan suikers’ staan. Dit zegt eigenlijk niet zoveel. Als we een gewoon pak magere yoghurt pakken, waar geen suiker aan is toegevoegd, zie je ook het kopje ‘waarvan suikers’ staan. Het gaat dan om van natuurlijk aanwezige melksuiker (lactose) dat in yoghurt zit. Hetzelfde zul je tegenkomen op de verpakking van een doos aardbeien, of op een zak brood. De natuur levert je ook gewoon suiker!

Tijdens de suikervrije challenge gaat het erom dat je niet onnodig TOEGEVOEGD suiker binnen krijgt. Lees dus vooral de ingrediëntendeclaraties en vermijdt producten die suiker, of vruchtensapconcentraat, of glucose-fructosestroop als ingrediënt hebben gebruikt*. Als je besluit te smokkelen, neem dan op z’n minst een product waar suiker helemaal onderaan de waslijst van ingrediënten staat.

* Er zijn wel meer dan 50 soorten benamingen voor suiker bekend. Je kunt alle namen misschien niet uit je hoofd kennen, maar dit is misschien wel makkelijk te onthouden. Alles met de naam suiker, stroop, siroop en sapconcentraat duidt uiteindelijk op suiker. Daarnaast kun je misschien denken dat fructose, dextrose, ahornsiroop, maple syrup, agavesiroop of honing anders is dan suiker, ze hebben inderdaad een net iets andere zoetkracht, maar het is wederom gewoon suiker! Deze vormen van suiker zijn ook niet beter voor de gezondheid vanwege het vitamine en mineralengehalte; dit is ten eerste nihil en ten tweede niet noemenswaardig ten opzichte van de hoeveelheid dat je ervan eet, oftewel dure grap! Een gemene suikeraanduiding vind ik zelf de benaming melksuiker en melkpoeder (50% suiker).

Glucose
Honing
Ahornsiroop
Agavesiroop
Kandij
Fructose
Saccharose
Siroop
Glucosesiroop
Dextrose
Karamel
Moutextract
Melasse
Kandijsuiker
Gekarameliseerde suiker
Gebrande suiker
Invertsuiker
Kristalsuiker
Basterdsuiker
Kaneelsuiker
Rietsuiker
Ruwe rietsuiker
Bruine kandijsuiker
Bruine suiker
Bruine basterdsuiker
Bruine rietsuiker
Glucosestroop
Glucose-fructosestroop
Suikerstroop
Tarweglucosestroop
Kandijstroop
Karamelsuikerstroop
Fructose-invertsuikerstroop
Gebrande suikerstroop
Rietsuikerstroop
Invertsuikerstroop
Gekarameliseerde suikerstroop
Appelstroop
Maïsstroop
Lactose
Melkpoeder
Magere melkpoeder
Melksuiker
Appelsapconcentraat
Vruchtensapconcentraat
Druivensapconcentraat
Geconcentreerd vruchtensap
Vruchtensap uit concentraat
Vruchtensap op basis van concentraten
Geconcentreerd perensap

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s