Waar zit suiker in?

Door: Nadine

Om jullie alvast een beetje op weg te helpen met de aanpak van de 30 dagen Suikervrij Challenge die van start gaat op 14 juli, zal ik in dit artikel meer vertellen over de producten waar suikers in zitten. Iedereen weet wel dat er suiker in koek, gebak, chocolade en ander snoepgoed zit. Maar er zijn nog genoeg andere producten waar suikers in zitten en waarvan je het niet zo snel verwacht! We worden als consument vaak behoorlijk misleid vind ik.

Op welke producten moet ik nu letten bij het vermijden van suiker?

Fruit in blik
Het nadeel van fruit is dat het vaak niet lang houdbaar is. Fruit in blik is langer houdbaar. Het fruit in blik wordt helaas vaak geconserveerd in siroop, oftewel suikerwater.
Het beste kun je dan voor diepvriesfruit kiezen, wanneer je liever geen vers fruit inkoopt. Je kunt er ook nog eens heerlijke smoothies van maken.

Gedroogd fruit
Gedroogd fruit kan ook extra suiker bevatten. Jammer, want dit is eigenlijk helemaal niet nodig. Bekijk de verpakking goed van het gedroogde fruit en ga er niet te snel vanuit dat fruit het enige ingrediënt is.

Fruitsapjes
Fruitsapjes.. het klinkt hartstikke gezond, maar in fruitsapjes in de supermarkt wordt ook vaak suiker toegevoegd. Kijk daarom goed op de verpakking of er suiker is toegevoegd of maak je fruitsapjes zelf! Bovendien zitten in de fruitsappen uit de supermarkt niet meer alle vezels van het fruitstuk zelf, het geeft je dus minder snel een  verzadigingsgevoel.

Augurken
Zoet smaken ze niet, maar toch wordt in een pot augurken ook suiker gestopt.

Sojaproducten
In vrijwel alle sojaproducten zit een kleine hoeveelheid suiker. In verse tofoe en soortgelijke producten is vaak geen suiker toegevoegd.

Broodbeleg: jam en pindakaas
Jam bestaat voor meer dan de helft uit suiker en dit is eigenlijk heel onnodig, want het fruit zelf in jam is al zoet genoeg. Aan de andere kant zou zo een potje jam, met enkel fruit in no time bedorven zijn. Neem fruit op brood zoals aardbeien of avocado. Of koop jam die alleen van nature aanwezige suikers bevat.

Sommige soorten pindakaas bevatten suiker. Kijk goed op de verpakking!

Vleeswaren
Aan vleeswaren kan dextrose, glucosestroop of ander suiker toegevoegd worden. Met name als je gemarineerd vlees koopt. Controleer de etiketten voor je het vleeswaar koopt en marineer je vlees zelf! Ik moet er wel bij zeggen dat ik niet denk dat dit in onze voedingspatroon echt de boosdoener is (behalve als je enorm veel mariname of vleessaus neemt).

Kant en klaar producten
Op zich is het heel mooi dat er kant-en-klare maaltijden zijn voor mensen die weinig tijd hebben om te koken. Helaas zitten in de meeste kant-en-klaar maaltijden suiker. Dat geldt voor pizza’s, pasta’s, maar zeker ook voor de dressings van salades en sausjes bij stoommaaltijden. Je maaltijden, sausjes en sladressings zelf maken is het best om suiker te vermijden. En ja.. dat vraagt wat extra tijd.

Sauzen
Sauzen als mayonaise, ketchup en knoflooksaus bevatten suiker, maar ook pastasauzen uit pot bevatten suiker. Maak wederom je sausjes daarom zelf!

Toastjes, borrelnootjes & chips
Aan veel toastjes wordt suiker toegevoegd. Ook in chips of borrelnootjes kan suiker zitten, naast het feit dat het gefrituurde zetmeel erg veel wegheeft van de eigenschappen van suiker.

Chocola en mueslirepen
Chocola en mueslirepen zijn niet helemaal suikervrij. Maak zelf je eigen mueslirepen! Ook vind je op onze site nog een leuk recept voor de avocadotaart en de avocado brownies.

Melkproducten
Een melkproduct als Vifit bevat suiker. Optimel is in dit geval beter, maar je kunt het best kiezen voor Optimel puur of melk.

Hoe zit het nu met het gebruik van zoetstoffen en light frisdrank?
Zoetstoffen en light frisdrank kunnen in principe gebruikt worden tijdens de suikervrij challenge, maar helemaal geen zoetigheid heeft de voorkeur omdat je zo jezelf hopelijk die zoete voorkeur wat afleert.

Lees hier meer over de 30 dagen Suikervrij Challenge 14 juli 2014 – 6 augustus 2014

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s