30 Dagen Suikervrij Challenge!

Door: Eline

Daar zijn we weer! Onze oprechte excuses voor onze afwezigheid van de laatste maanden. We hebben jullie verwaarloosd en jullie hebben alleen op Instagram het een en ander aan lekker en gezond eten voorbij kunnen zien komen. Door alle spanning en drukte van studie en verhuizingen in het afgelopen halfjaar zijn we er niet aan toe gekomen om nieuwe posts te plaatsen op SAF. Maar wees gerust, vanaf nu volgt hier onze carrièreboost. Uhh, wel met behulp van jullie natuurlijk. Hoe dan ook…

Tijd voor een nieuwe uitdaging dachten wij! De 30 dagen suikervrije challenge. Niet omdat wij met opgeheven vinger wijzen naar alles waar maar suiker in zit en iedereen die maar suiker in de koffie doet, maar omdat het je vooral op weg helpt om puurder te eten en je geen overbodige nutriëntloze zooi binnen krijgt. Een ander doel is om ons als een god van de gezondheid te gaan voelen! FOODFIT!

Suikervrij3

De spelregels:

 • Jij bepaalt hoe lang, maar ik zou zeggen we doen het minimaal 30 dagen en we beginnen 14 juli.
 • Bereid je voor; geef je snoeppot weg en maak kortemetten met slasausen, pastasauzen (behalve pure tomatensaus) en maaltijdzakjes.
 • Bedenk voor jezelf of uitzonderingen zijn toegestaan, misschien is het niet haalbaar om altijd alles maar af te slaan. Een speciale zelfgemaakte taart bij een speciale gelegenheid is misschien wel iets dat jou blij kan maken (maar je kunt zelf ook een suikervrije taart maken en meenemen).
 • Als je toch iets met suiker neemt, neem het dan alleen als je het echt  lekker vindt dat het minimaal een 8 waard is.
 • Tijdens deze 30 dagen kun je artikelen over suiker lezen op deze site. De artikelen gaan over fructose, de gezondheidsvoordelen van het eten van minder suiker en het brein en over de eigenschappen van suiker. Ook zal antwoord worden gegeven op de vraag: Is suiker gevaarlijk?
 • Via instagram en blogs lees je onze ervaringen tijdens deze challenge.

Waarom stoppen met suiker?

Geraffineerde suiker is een van de oorzaken dat bijna de helft van de bevolking te dik is. Suiker heeft helaas de eigenschap dat het maar beperkt een verzadigingsgevoel opwekt en dat je er vaak te veel van eet en drinkt. Het wordt aan belachelijk veel producten toegevoegd om de houdbaarheid te garanderen of een smaak te creëren waar je alleen maar meer van wilt eten. Na 2 bananen stop je wel met het eten van bananen, maar na 4 handjes chips (ja reken gefrituurd aardappelzetmeel maar als suiker) of 4 stukjes chocolade kun je wel doorgaan. Helaas.. want zoveel voedzaams zit er nou ook weer niet in.

Hoe is de suikervrij challenge haalbaar?

 • Door geen houdbare producten in huis te halen en door verpakkingen te lezen
 • Eigenlijk komt het erop neer dat je groenten, vlees, kaas, melk, yoghurt, fruit, volkorenbrood en noten koopt en hiermee zelf lekker eten maakt!
 • Lekkere pure recepten kun je op onze, en op duizenden andere sites vinden. Maar ook de boekhandel ligt vol met kookboeken die je kunnen helpen met het vinden van inspiratie. Denk aan ‘The Green Kitchen’ bijvoorbeeld.
 • Toch zin in zoet? Neem een bakje yoghurt met fruit, maak mueslirepen met dadels als basis, of maak smoothies of sorbetijs van al je favoriete fruit. Je kunt zelfs je eigen chocoladepasta maken met cacaopoeder en dadels (het recept vindt je hier).
 • Het is haalbaar als je bereid bent om tijd te maken voor de bereiding en het opsmullen van je eten.

Let op!

Ook honing, agavesiroop en maple syrup is suiker. Daarnaast bestaan er heleboel synoniemen voor suiker. Op een etiket van een product worden deze synoniemen vaak gebruikt om aan te geven dat er suiker in zit. Het beste is eigenlijk gewoon om lang houdbare producten te vermijden.

Gedroogd fruit, vooral dadels, worden in recepten veel gebruikt als suikervervanger. Echter, het is een bron van pure, weliswaar natuurlijke suikers. Op zich is het wel beter dan geraffineerd suiker, omdat je tegelijkertijd vezels en mineralen binnen krijgt. Maar van gedroogd fruit eet je misschien zo’n 100 gram op en dan krijg je ineens wel een hoop kilocalorieën binnen.

Excuseer me als we ons nu even niet op wetenschappelijk terrein bevinden, maar ik heb dus ergens gelezen dat het minimaal drie maanden duurt voordat iets een nieuwe gewoonte kan worden. Oftewel deze challenge zal niet zonder hort of stoot gaan. But togethter we can!

Meer inspiratie nodig?

Ps. Suikervrij eten is een hype en je kunt er dan ook veel informatie over vinden. Veel van deze informatie is niet helemaal juist. Heb je vragen over suiker, stel ze dan aan ons en misschien schrijven we er een blog over.

We zijn ook erg benieuwd naar jullie ervaringen, dus deel ze vooral via de reacties!!

6 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Genevieve schreef:

  Ik ben begonnen met de challenge 8 dagen geleden. Het is tot nu toe goed te doen. Je moet alleen goed op het etiket kijken. In veel producten zit suiker. Zelfs in de gerookte zalm uit de supermarkt. Dat verwacht je niet. Ik las jullie stukje over dadels. Mijn zelfgemaakte müsli repen maakte ik eerst met dadels maar nadat ik had gelezen dat ze een hoog glycemische index hebben heb ik ze vervangen door pruimen. Smaakt ook prima. Abrikozen is ook een goed alternatief. Leuk dat jullie gaan starten met de 30 dagen zonder suiker challenge! Succes 👍

  1. Bedankt voor de tip! Abrikozen gebruiken ik inderdaad ook wel eens, maar ik zal ook eens wat recepten met pruimen proberen te maken dat zal denk ik wat meer op dadels lijken! Leuk dat je ook aan de challenge meedoet, gaat het goed?

   Groetjes,
   Eline

 2. Ricardo Musch schreef:

  Is honing niet ook een vruchtensuiker en dus beter dan normale suiker?

  1. Hey Ricardo!

   Honing is eigenlijk niet echt beter dan gewone suiker (sacharose/kristalsuiker. Sommige mensen praten over de gezondheidsvoordelen van honing, omdat er vitaminen en mineralen inzitten. Het gehalte hieraan is echter laag en bovendien eet je vaak te weinig ervan om er voordeel mee op te doen.
   Ook bevat honing evenveel energie als gewone suiker (eigenlijk zelfs iets meer omdat honing een hogere dichtheid heeft) en verzadigd het net zo slecht als gewone suiker. Daarnaast heeft honing een hoger fructose-gehalte, iets wat de laatste tijd vooral in de VS enige discussie heeft doen oplaaien (hierover volgt komende week een artikel op onze site).
   Honing heeft natuurlijk wel een andere smaak dan gewone tafelsuiker en is daarom geliefd bij geitenkaas, brie, pannenkoek of muntthee. In de challenge honing dus even laten staan. Maar zo nu en dan een beetje honing is niet erg als je voor de rest geen geraffineerd suiker eet of drinkt.

   Groetjes,
   Eline

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s