Aandacht voor eten

Door: Eline

Een gezond lichaam kun je jezelf elke dag cadeau doen! Wat je ervoor moet doen is letten op wat je eet, stilstaan bij hoe je het eet en intens genieten van alles wat je eet. Eet je je honger vaak snel weg terwijl je aan het aanrecht staat? Of terwijl je e-mailtjes aan het beantwoorden bent? Of ga je er echt voor zitten? Ik heb een aantal persoonlijke tips die uiteraard ook uit de diëtetiek komen en je kunnen helpen om bewuster om te gaan met eten.

 • Begin de dag met tijd voor een ontbijt. Als je vanaf het begin van de dag al de smaak te pakken hebt van bewust eten, zal je later op de dag je goede gedrag willen vasthouden; je was al zo goed bezig met je ontbijt, dus ga je je lunch en tussendoortje ook met volledige bewustzijn eten. Als je écht, écht, écht geen tijd hebt ’s ochtends voor een ontbijt aan tafel, kun je ook best genieten van je ontbijt in de trein. Bereid je lekkere ontbijt dan wel een avond van tevoren, zodat je niet op het laatste moment opgescheept zit met een uit de kast gegraaide ontbijtkoekreep of een kaasbroodje van het station.
 • Laat je niet teveel afleiden. Afleiding tijdens het eten zorgt ervoor dat niet alle smaken en verzadigingssignalen bewust door je hersenen worden geregistreerd. Voor mensen die van eten houden is dat een probleem, want ze willen toch die smaaksensatie meemaken. Het gevolg is dat zij meer gaan eten dan dat nodig was. 
 • Eet met geduld. Proef alle smaken. Je lichaam geeft pas na ongeveer 20 minuten een signaal door aan je hersenen dat het verzadigd is. Als je te snel eet kan het dus zijn dat je ook te veel hebt gegeten en na het eten opeens een overvol gevoel hebt (had je maar wat minder gegeten). Een handige truc is om je eetsnelheid te remmen en af en toe je bestek neerleggen en een slokje van je water of wijn te drinken.
 • Eet pas als de honger begint te komen. Je kunt het eten dat je dan eet waarschijnlijk meer waarderen dan het eten dat je eet omdat je lichte trek hebt en je je verveelt. Als je wilt grijpen naar eten zonder dat je honger hebt, is het verstandiger om na te gaan wat je eigenlijk echt wilt.. Ontspannen? Ontsnappen? Gezelligheid om je heen? Kijk of je je echte onderliggende verlangens kunt realiseren.
 • Eet wat je écht lekker vindt, ook als je denkt dat het eigenlijk niet zo gezond is. Wanneer je er echt van geniet haal je er plezier en voldoening uit. Als je met veel aandacht eet wat je echt lekker vindt, eet je er waarschijnlijk ook niet zoveel van. Wie met schuldgevoel aan een zak chips begint, vreet de zak misschien het liefst zo snel mogelijk en zonder nadenken helemaal leeg. Dus weg met dat schuldgevoel en proeven maar!
 • Maak je eigen eten klaar. Als je je eigen eten bereid zie je welke ingrediënten je eigenlijk allemaal eet. Naast het feit dat dat je kan helpen om bewustere en gezondere keuzes te maken, kan het je helpen om beter te proeven, omdat je gaat zoeken naar de smaken van de ingrediënten die je samen hebt gevoegd.
 • Eet aan een gedekte tafel en eet met mensen die je leuk vindt. Ik denk dat deze tip niet veel uitleg nodig heeft. Samen genieten is dubbel genieten!
 • Luister naar je lichaam en geef je lichaam wat het nodig heeft. Het klinkt misschien een beetje zweverig, maar het komt hier op neer: als je ’s avonds nog erg hunkert naar snacks dan heb je overdag niet goed naar je lichaam geluisterd. Misschien heb je jezelf niet het eten toegestaan dat je echt lekker vond of misschien heb je te weinig gegeten. Het kan echter ook zo zijn dat je voldoende hebt gegeten, maar jezelf de hele dag geen enkele vorm van rust of ontspanning hebt gegund waardoor je lichaam aan het einde van de dag protesteert!

eating2

2 reacties Voeg uw reactie toe

 1. puursuzanne schreef:

  Hee Meiden,

  Volgde jullie al langer op instagram. Leuke site hebben jullie :) Ga vooral zo door!

  Groetjes,

  Suzanne

 2. Gea (@GeavdWerf) schreef:

  Handige tips! :D
  Bedankt voor het volgen van mij blog, ik volg jullie terug!
  Ik vind jullie blog erg interessant, :)
  Liefs Gea, http://www.glamview.blogspot.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s