Crashdiëten en verantwoord afvallen

Door: Nadine

De meeste mensen die willen afvallen, willen snel resultaat zien en het kan heel motiverend zijn als kilo’s er snel vanaf vliegen. Daar zijn crashdiëten ideaal voor, maar is het wel goed voor je? Wat zijn de risico’s? Vliegen de kilo’s er niet veel sneller weer aan?

Onze stofwisseling
Je lichaam heeft energie nodig om goed te functioneren. Glucose (suiker) is de grootste energieleverancier in je lichaam. Je hersenen kunnen zelfs niet zonder! Een teveel aan glucose in de lever en in de spieren wordt in de vorm van glycogeen opgeslagen.

Wanneer je aan het diëten bent en dus minder energie tot je krijgt dan je verbruikt, val je af. De energie die je lichaam nodig heeft om de dag door te komen haalt je lichaam uit de glucoseverbranding (door het kleine beetje eten dat je nog wel eet), uit de glycogeenverbranding en uit de vetverbranding. De vetverbranding vindt overigens, ook als je niet aan het afvallen bent, dag en nacht plaats wanneer je lichaam zich niet teveel inspant. De glucose- en glycogeenverbranding vinden plaats als je lichaam snel energie nodig heeft, omdat je bijvoorbeeld aan het rennen bent.

Bij het afvallen verlies je naast lichaamsvet ook extra gewicht door het water dat je kwijtraakt bij de glycogeenverbranding. Voor elke gram glucose uit de glycogeenvoorraad dat je verbrandt, verlies je 3 tot 4 gram water. 

Verlies spiermassa
Het gevaar van een crashdieet is dat je lichaam steeds op zoek moet gaan naar alternatieve brandstoffen. Op den duur gaat je lichaam op zoek naar iets anders dan glucose en vet, namelijk eiwitten. Die eiwitten zijn te vinden in de spieren. Als deze eiwitten worden afgebroken om aan energie te komen verlies je spiermassa en dus ook spierkracht. Plus je stofwisseling gaat omlaag, omdat je minder spiermassa hebt om te onderhouden. Ook bij het verlies van spiermassa verlies je extra gewicht doordat je ook water verliest bij de afbraak van die eiwitten.

Stofwisseling
Je lichaam is gelukkig best slim en zet je motortje al meteen wat lager als je weinig eet. Dat betekent dat je lichaam zuiniger met energie omgaat, zodat niet teveel nieuwe eiwitten afgebroken moeten worden. Doordat je minder spiermassa hebt gekregen is het nadeel dat je stofwisseling nóg lager wordt. Dit kom doordat je lichaam je probeert te beschermen voor de afbraak van spiereiwitten.

Gezond afvallen
Wat gebeurt er als je stopt met een crashdieet? De kilo’s vliegen er vaak weer snel aan, omdat een crashdieet niet levenslang vol te houden is en je dus meer moet eten. Je lichaam is alleen gewend aan kleinere hoeveelheden eten dan dat je vroeger gewend was, omdat je stofwisseling door het snelle afvallen ook gedaald is. Je spieren had je nodig om een actief lichaamsmotortje te houden en die spieren konden alleen blijven bestaan als je daarbij ook voldoende energie en voedingsstoffen aan je spieren gaf.

Crashdiëten zijn eerder af te raden dan aan te moedigen. Wanneer je verantwoord afvalt, zul je langzamer afvallen dan met een crashdieet. Afvallen kost tijd, maar het resultaat zal blijvend zijn als het je natuurlijk ook lukt om je eetgewoonten op sommige vlakken blijvend aan te passen. Bij een gezond dieet zul je ongeveer een halve kilogram per week kwijtraken (en als het een keer wat minder is, betekent het dus niet dat het de week erop wat meer moet zijn, maar dat je nog iets meer geduld zal moeten hebben).

Conclusie
Verander je eetpatroon op een manier dat haalbaar is; kies voor kleinere porties, breng meer structuur aan in je voedingspatroon, vervang zo nu en dan een vettig of zoet tussendoortje door een stuk fruit, ga voor variatie, blijf je spieren voeden en beweeg meer!

Heb je vragen over afvallen of was het verhaal nog niet helemaal duidelijk? Stel gerust je vraag of neem contact met ons op!

crashdieet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s