Brood, tarwe en gluten: een eerlijk verhaal #2

In het eerste deel van mijn blog heb ik je uitleg gegeven over gluten en tarwe. Dit tweede deel schrijf ik om uit te leggen hoe je van brood kunt genieten als je gewoon prima functionerende darmen hebt, maar je je misschien zorgen maakt over of brood nou echt zo slecht is. Ook geef ik je wat suggesties voor als je op zoek bent naar iets anders dan brood.

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: je kunt gerust genieten van brood! Het is wel slim om voor volkorengranen te kiezen, daarbij wordt de hele graankorrel tot brood gebakken, waardoor ook alle vezels, vitaminen en mineralen in het brood terecht komen. En dan hebben we het dus over verschillende B-vitamines, ijzer en jodium (behalve wanneer het brood gebakken is met zeezout – de biologische broden).

Dan rest je natuurlijk nog de vraag of je niet dik wordt van brood eten. Daarop zou ik zeggen een boterham heeft relatief weinig kilocalorieën, zo’n 80 kilocalorieën per sneetje. De volkorenboterham kan 2,5 gram vezels per snee leveren en dat draagt goed bij aan een vol gevoel als je drie boterhammen bij de lunch eet. De dont’s bij brood:

  • Wit brood: wit brood geeft minder snel een verzadigd gevoel waardoor je sneller meer brood gaat eten of meer gaat eten op een ander moment op de dag. Dan kan je te zwaar worden.
  • Brood bij de warme maaltijd eten: ook al heeft een sneetje brood niet heel veel energie, als het goed is levert je warme maaltijd al voldoende energie!
  • Pistoletjes of luxe-bolletjes eten alsof het boterhammen zijn: een boterham weegt maar 35 gram en zo’n luxe Italiaans bol is niet alleen wit, maar heeft ook nog eens het gewicht van 3 tot 4 boterhammen, neem er daar dus maar één van.
  • Stokbrood met aïoli; de stokbrood is wit, vult niet zo goed en je eet er al snel veel stukjes van, zeker als je met honger wacht tot het avondeten wordt geserveerd (wat ik  je wel mee moet geven is dat als je slechts 2 of 3 stukjes stokbrood eet, dit een vetarm tussendoortje is met weinig kilocalorieën).
  • Beleggen met zoet of alleen maar vet beleg; denk aan vruchtenhagel, hagelslag en leverworst.

Ik ben je niet vergeten als je wilt afvallen, want hoe zit het dan met brood wil je weten… Als je wilt afvallen kan het best helpen om een boterham minder te eten en sowieso rekening te houden met de dont’s hierboven. Maarrrr… het is verstandiger om je hele eetpatroon onder de loep te nemen en dan te kijken wat de producten zijn waar je minder van kan eten. Vanwege het feit dat brood je ook veel gezonds oplevert is dat niet iets dat je zomaar uit je eetpatroon schrapt als je niet aan goeie alternatieven hebt gedacht (daar kom ik zo op terug). Ik zou bijvoorbeeld eerst kijken hoeveel onnodig suiker je eet, of kijken hoeveel vet je gebruikt bij het koken, wat voor soort vlees je vaak eet (rookworst en gehaktballen of kipfilet en varkenshaas?), wat voor broodbeleg je neemt en hoeveel frisdrank of alcoholische dranken je drinkt.. vaak is daar nog veel winst te behalen.

De conclusie is dus eigenlijk LOVE brood, maar eet er niet teveel van. De richtlijn voor vrouwen is boterhammen bij het ontbijt en 3-4 bij de lunch en voor mannen één of twee boterhammen meer. Ontbijtgranen vervangen natuurlijk gewoon je boterhammen in de ochtend en als je ‘s avond toch brood bij het eten neemt, zou ik ervoor kiezen om bij de lunch een boterham minder te nemen en een soepje of wat rauwkost meer! En zeg nou zelf, hoe lekker is zo’n verse volkorenbrood dat een mix is van speltmeel en tarwe en vol zit met lijnzaad, pompoenpitten en sesamzaadjes en dan ook nog met zuurdesem een dag lang heeft gerezen?! En ook niet geheel onbelangrijk, al die pitjes en zaden die ze door die broden gooien zijn super healthy!

Ja en als je het niet eens bent met hoe lekker brood is of als brood je wat te veel of te saai wordt, dan is dat ook helemaal niet erg, want nee brood hebben we niet persé nodig om gezond te zijn! Je kunt ook twee keer een warme maaltijd eten met lekker veel groenten en met de ene keer zilvervliesrijst, de andere keer kikkererwten, dan weer linzen en vervolgens Hollandse aardappelen op het menu. Of what about een quinoa salade? Of volkorenpastasalade? Allemaal heel gezond en een goed alternatief voor brood (ook als je gluten- of tarwevrij moet of wilt eten). Thats why ILOVEFOOD, je kunt zoveel kanten op en toch gezond zijn!

shop_Broodbuik_web_230_230

 

Deel 1: Brood, tarwe en gluten

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s