Griesmeelbrood

Dit brood is aanstekelijk verrukkelijk en makkelijk om te maken. Het kost je weinig tijd, omdat het deeg niet hoeft te reizen. Het leuke van dit brood is dat je hem in de koekenpan bakt en dat het brood eigenlijk meer weg heeft van een kruimige koek. Het is een ideaal brood om te serveren aan visite die bij je op de borrel komen. Ook kun je een stukje ervan nemen bij een lichte lunch (bij een salade of een soepje). Eet er niet teveel van, want het is machtig. Een halve stuk vervangt een hele lunch. Maar most important ENJOY!

Ingrediënten – 2 stuks (8 personen)

250 gram griesmeel
110 gram water
110 gram olie
6 gram bakpoeder
6 gram suiker
1 gram zout

  1. Mix de griesmeel, bakpoeder, suiker en zout in een brede kom.
  2. Voeg geleidelijk de olie toe aan het droge mengsel terwijl je met je hand de olie door het droge mengsel wrijft.
  3. Zodra alle olie is toegevoegd en gemengd, voeg je geleidelijk het water toe totdat het een de consistentie heeft van een stevige deegbal. (Het kan zijn dat niet al het water toegevoegd hoeft te worden, dit hangt af van de kwaliteit van het griesmeel)
  4. Maak van het deeg een bal en besprenkel het met extra griesmeel.
  5. Besprenkel ook een beetje griesmeel in een koekenpan en plet de deegbal hierin tot een dikke pannenkoek van 1-1,5 cm dikte. Duw met de bolle kant van een lepel de randen lichtjes naar binnen, zodat de rand mooi is afgerond en er zich geen scheurtjes bevinden in het deeg aan de randen.
  6. Bak het brood op middenlaagvuur voor ongeveer 10 minuten aan de eerste zijde. Besprenkel de bovenkant van het brood weer met een beetje griesmeel en draai het brood dan om. Gebruik een bord om het brood uit de pan te halen, pak nog een bord om de andere zijde bovenop te krijgen; nu heb je de juiste zijde bovenop het bord liggen en kan je hem makkelijk in de koekenpan doen. (Wanneer je maar één bord gebruikt om het brood om te draaien dan moet je het brood in de pan schuiven en vaak breekt het brood dan).
  7. Blijf het brood aan beide kanten bakken totdat het gebakken is en goudbruin wordt.

Eet de koek au naturel of beleg het licht met acaciahoning en een extra oude kaas (Zaanlander of Reypenaer)

Griesmeelbrood

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s