Fairtrade is hot!

Door: Nadine

Deze week is het Fairtrade week in Nederland. Van 26 oktober tot 3 november worden de consumenten geprikkeld om meer Fairtrade producten te kopen. Diverse producten zijn in de aanbieding bij supermarkten en er worden verschillende activiteiten georganiseerd in Nederland op het gebied van Fairtrade.

Fairtrade is hot! Het aantal verkooppunten van Fairtrade producten in Nederland en België groeit hard. Het Nederlandse aanbod aan Fairtrade-artikelen bestaat uit zo’n 250 verschillende producten. Volgens een onderzoek van de consumentenbond kocht 30% van de Nederlandse huishoudens in 2010 minimaal één Fairtrade product. In 2011 was dit gestegen naar 55%. Ondanks de economische crisis, is volgens cijfers van Fairtrade International de verkoop van Fairtrade gestegen met 20%. Ruim 80% van de Nederlandse consumenten hecht waarde aan Fairtrade. Gelukkig doen vertrouwde merken zoals Verkade en Ben & Jerry’s-ijs mee aan deze trend; zij zijn geheel of gedeeltelijk overgestapt op Fairtrade.

Fairtrade staat voor eerlijke handel en richt zich op het betalen van een rechtvaardige prijs aan de producenten van bijvoorbeeld cacao, thee of rijst. De prijs moet in verhouding staan met de werkelijke productiekosten en wordt niet bepaald door de prijsverhoudingen op de internationale markt. Afnemers doen vaak vooraf een aanbetaling waardoor de producenten de mogelijkheid hebben om in hun productieprocessen te investeren en waardoor zij leven met meer financiële zekerheid. Duurzaamheid wordt ook gezien als een belangrijk aspect binnen de Fairtrade producten. Dit houdt in dat er voor de productie ook sociale-, ecologische-, en milieueisen worden gesteld. Door deze eisen werken boeren steeds meer richting een biologische landbouw toe. Toch is een Fairtraide product  niet automatisch ook een biologisch product.

De Fairtrade producten zijn te herkennen aan een speciaal logo. In Nederland en België kennen we het Max Havelaarkeurmerk. In de jaren 40 en 50 werden de eerste Fairtrade-artikelen verkocht via kerken in de Westerse wereld, met de bedoeling om geld in te zamelen voor mensen in armere landen. In 1988 is de stichting Max Havelaar opgericht  naar aanleiding van een oproep van koffieboeren in Mexico; zij vonden dat ze een eerlijke prijs voor hun koffie moesten krijgen. Datzelfde jaar volgde ook het Max Havelaar keurmerk voor Fairtrade. Het keurmerk heet niet voor niets ‘Max Havelaar’. Het is vernoemd naar een legendarische figuur uit een roman uit 1859: ‘Max Havelaar of de koffieveilingen der Nederlandse Handel-maatschappij’. De sociale misstanden in de koffieteelt worden hierin beschreven. Max Havelaar kwam op voor de lokale bevolking.

Het keurmerk was het eerst te vinden op koffieverpakkingen, maar is nu dus op veel meer producten te vinden, denk aan bijvoorbeeld chocolade, fruit, wijn, snoep, thee, specerijen en pindakaas, maar ook op katoenproducten zoals kleding, gordijnen en badtextiel.

Wil je meer weten over Fairtrade of over de Fairtrade week en de activiteiten? Neem dan een kijkje op http://maxhavelaar.nl

The-Fairtrade-logo-002

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s