Strijden tegen moe zijn

Door: Eline

Zelf heb ik er lang last van gehad… constant moe zijn. Ik zat toen in de laatste klassen van de middelbare school en mijn bed was mijn grootste vriend. Als de wekker ’s ochtend ging was ik nog lang niet klaar om uit bed te komen en als ik thuis kwam van school lag ik op de bank tot mijn ouders ook thuis kwamen van hun werk. Als iedereen thuis was en we lekker aan tafel konden schuiven leefde ik op, door de mensen om me heen en het lekkere eten natuurlijk. Helaas vertikte ik het om te leren van mijn moeheid overdag en ging ik pas rond de klok van 12 weer naar bed.

Iedereen kan wel bedenken dat daar mijn eerste fout lag. Dat luie gedoe van mij, samen met een terneergeslagen stemming deed me ook nog eens een paar kilo aankomen. Want eten, zo dacht ik, daar krijg ik misschien wat meer energie van. Maar er was nog iets anders, ik had bloedarmoede. Hè wat? Ik? Ik at toen nog gewoon vlees. In ieder geval was ik blij te horen wat het was en ik begon meteen ijzertabletten te slikken die de arts me had voorgeschreven. Jammer genoeg is het zo dat als je eenmaal bloedarmoede hebt, het een aantal weken tot maanden kan duren voordat het ijzer in je bloed weer op een normaalwaarde is gekomen.

-Trouwens, ik heb het nu dus over bloedarmoede ten gevolge van ijzergebrek, je kunt ook bloedarmoede hebben doordat je te weinig rode bloedcellen hebt (vaak als gevolg van een ziekte of bepaald medicijngebruik).-

Ik slikte een aantal maanden trouw een ranzige ijzertablet bij het ontbijt, doorstond af en toe de obstipatieklachten, vermeed zuivel bij het ontbijt en krabbelde zo langzamerhand weer op. Sindsdien ben ik erg op mijn hoede als het aankomt op mijn ijzerinname en moeheidsklachten. Bovendien eet ik nog maar nauwelijks vlees dus.. ijzer, extra opgelet!

IJzer zit in vleeseierennotenvisgranen en groene bladgroenten. En wel zo’n beetje in die volgorde qua hoeveelheid. Wil je je lichaam een handje helpen bij de opname van ijzer dan moet je er vooral vitamine C bij eten (fruit dus). Een vers geperste sinaasappel bij een boterham met appelstroop is een goed voorbeeld. Zuivel en ijzer gaan niet goed samen, omdat ijzer en calcium met elkaar strijden om opgenomen te worden. Het is dus raadzaam om je zuiveltoetje na de warme maaltijd, of je glas melk bij het eten een half uurtje later te  nuttigen. Als je ontbijtgranen neemt is het jammer genoeg zo dat de claim boordevol ijzer niet overleeft als je het eet volgens de serveersuggestie. Als licht ontbijt of als tussendoortje neem ik vaak mijn yoghurtje zonder granen en met fruit (zonder granen). Een andere favoriete ontbijt van mij gaat regelrecht tegen de ijzerregel in en dat moet ook gewoon kunnen als je geen last (meer) hebt van een ijzergebrek. Bovendien zijn er wel meer dingen dan ijzer waar je naar kunt kijken, zoals de vitaminen, calcium en vezels!

Het zou zo simpel zijn als ik je vertelde dat alleen ijzer je van je moeheid kan afhelpen, maar helaas. Vitamine D is er ook zo eentje. Vitamine D is de enige vitamine die een soort hormoonachtige werking heeft. Net als hormonen heeft deze vitamine op zeer veel lichaamsprocessen invloed, waarvan het meeste nog niet is opgehelderd. Vitamine D staat voor de meeste mensen vooral bekend als de vitamine die nodig is voor onze botaanmaak. Maar wist je ook dat het je stemming kan verbeteren? Stemming en moeheid gaan bij mij hand in hand. Als ik in een winterdip zit lijk ik ook nog eens extra moe te zijn. En echt hoor de wintersport in het zonnetje, het ochtendlicht en mijn dagelijkse dosis vitamine D saved my ass de afgelopen winters!

Vitamine D kan je zelf aanmaken door elke dag minimaal een half uur de zon op je huid te laten schijnen. Onder je huid zit vitamine D2, de voorloper van de actieve vitamine D3. Vitamine D3 zit van nature in vette vis en wordt toegevoegd aan halvarines en margarines, om mensen te helpen genoeg vitamine D binnen te krijgen. Voor veel mensen is dit inderdaad een hele opgave, omdat sommigen de hele dag binnen moeten werken, anderen gesluierd buiten lopen en weer anderen een donkere huid hebben. Gelukkig slikken veel mensen in de wintermaanden al vitamine D3! Heb jij vaak last van winterdipjes en/of moeheid, ga dan vaker overdag naar buiten en zorg elke dag voor voldoende vitamine D. En dit is écht de enige vitamine waarvan je mij ooit hoort zeggen dat je hem extra moet slikken naast je voeding. Neem de vitamine dus ook niet in de vorm van een multivitaminen supplement.

Voordat mijn blog jullie echt gaat vervelen nog één dingetje dan (een lijstje): om moeheid met je voeding en gedrag verder te voorkomen is het verstandig om:

–        cafeïne te beperken tot twee porties (thee, koffie of chocola) per dag en niet meer na het avondeten. Check meer over caffeïne op mijn zusters blog (jaja ook een fooddeskundige);

–        suikerpieken in je voeding tegen te gaan. Dus voorkom te grote porties snoep, koek en gebak: daar krijg je een lekkere oppepper van, maar ook een goeie inzinking. Als je vervolgens jezelf weer een oppepper geeft kan het zijn dat je ’s avond te laat realiseert dat je eigenlijk moet slapen óf het kan zijn dat je niet in slaap kunt vallen;

–        niet teveel te eten, maar ook niet met honger naar bed te gaan. Een glas warme melk drinken of een bakje yoghurt eten voor het slapen gaan (als je na het avondeten niet hebt gesnackt) kan een goed slaapmutsje zijn. Op internet kan je trouwens leuke warme melk recepten vinden met nootmuskaat en kaneel bijvoorbeeld;

–        te leven met het licht en het donker. Door licht (ook het licht van beeldscherm/tv) verlaagt het melatoninegehalte zich in ons lichaam en voelen we ons wakker. Wanneer de avond aanbreekt stijgt het melatoninegehalte en worden we moe. Een goede verduistering in de slaapkamer is dus ook geen overbodige luxe. Je kunt voor het slapen gaan ook melatonine slikken, sommige mensen gebruiken dit bij jetlags, maar het effect is niet zo sterk;

–        te ontspannen voor het slapen gaan. Wel zonder televisie, smartphone of computerbeeldscherm. Dim je lichten een uur voor je gaat slapen. Je zult merken dat je lichaam de ruimte krijgt om aan te geven dat het moe is;

–        9 uur voordat je moet opstaan in bed te gaan liggen.

–        de vicieuze cirkel van laat slapen te doorbreken. Dit kun je doen door op een normaal tijdstip op te staan en overdag geen dutjes te doen. Tsja en misschien betekent dat inderdaad dat je een dag lang als een zombie door het leven zult gaan.

–        te letten op je ijzer en vitamine D inname.

Ook als je gewend bent weinig te slapen en daar totaal geen problemen mee hebt kunnen bovenstaande tips misschien toch geen kwaad. Voldoende slaap helpt je namelijk ook om niet teveel te eten. Door te weinig slaap wordt het evenwicht tussen de hormonen die je honger en verzadiging regelen (ghreline en leptine) verstoord en helaas in het voordeel van het hormoon dat je een hongergevoel geeft.

Voor vanavond in ieder geval een hele fijne nacht gewenst!!

cd6ca21e22b02399d3dfe94d317e0c02

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s