Ode aan de pompoen

Door: Eline

De pompoentijd is weer aangebroken. En bij pompoen denk ik direct aan kerst. Een aantal jaar geleden maakte ik kennis met de flespompoen; een vriendin van mijn moeder kwam toen met een overheerlijke schaal vol minibeignetjes van pompoen over de vloer. Tot die tijd was ik alleen gewend dat de pompoen verwerkt werd tot soep of tot lampionnen tijdens Halloween. Geheel onterecht, want pompoenen groeien op onze eigen bodem, zijn gezond en zijn geschikt om er heel veel lekkere dingen van te maken!

Het bijzondere van de pompoen is dat het romig, nootachtig én zoet smaakt, maar dat het tegelijkertijd een groente is die je zorgeloos kunt eten vanwege de lage calorische waarde. Het kan ook als gezonde vulling van taarten worden gebruikt, denk bijvoorbeeld aan de bekende Amerikaanse Pumpkinpie (zie mijn trotse taart op de foto!). De pompoen is vooral rijk aan vitamine C, wat het geschikt maakt om te combineren in vegetarische gerechten. Vitamine C bevordert namelijk de ijzeropname uit je voeding. En laat ijzer nou net een mineraal zijn die de aandacht van vega’s vereist. Pompoen valt ook goed in de smaak bij kinderen vanaf zes maanden, een goed excuus voor jonge moeders om een pompoen in huis te halen dus!

De pompoen groeit net als meloen op de grond en is er in allerlei soorten: de reuzepompoen, de flespompoen, de muskaatpompoen, de pattison, de spaghettipompoen and so on. Gisteren heb ik een flespompoen in huis gehaald en ik ben er veel mee van plan in mijn kleine keuken. Ik ga er ‘butter squad pancackes’ van maken. Precies ja, de variatie op de ‘bananapancackes’, alleen moet je de pompoen wel eerst even koken. Als lunch ga ik een (ijzerrijke) spinaziesalade met rode ui, walnoten en  blokjes pompoen uit de oven maken. De blokjes doe ik met olijfolie, zout, peper en verse rozemarijn (tijm kan ook) 40 minuten in de oven.  Tot slot ga ik de rest verwerken in een stoofpotje met linzen.

Ode aan de flespompoen collage

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s