De waarheid over E-nummers

Door: Nadine

E-nummers hebben een slechte reputatie, maar is dat wel terecht? Ik vind het persoonlijk niet zo gek dat veel mensen denken dat E-nummers niet goed voor je zijn. Je ziet vaak etiketten op levensmiddelen vol e-nummers staan, zonder dat je ook maar enig idee wat die E-nummers dan voor ingrediënten zijn. Ik geef je geen ongelijk als je al snel denkt “het zal wel chemische troep zijn”.

E-nummers, ook wel toevoegingen of additieven genoemd, zijn stoffen die voedingsmiddelen verbeteren. Er zijn veel verschillende E-nummers met verschillende functies, zoals het versterken van de smaak of het conserveren van het eten. Stel je maakt een fruitsalade, dan doe je misschien wat citroensap of sinaasappel over die salade om het wat langer fris eruit te laten zien. Het geheim dat het werkt met die sinaasappel of citroen is vitamine c, oftewel E300. Zo bestaan er ook E-nummers voor paprikapoeder of eigeel. E-nummers zijn dus niet altijd zo duivels als ze lijken.

Er worden natuurlijke stoffen gebruikt als E-nummer, maar ook synthetische stoffen waar je lichaam wel op dezelfde manier mee omgaat. Een fabrikant kan ook natuurlijke bronnen gebruiken, waar bepaalde additieven van nature al in zitten. Neem bijvoorbeeld gistextract. Dit bevat van nature natriumglutamaat (E621). De natuurlijke bron staat dan als ingrediënt en niet als E-nummer op het etiket vermeld. Tegenwoordig zijn er ook fabrikanten die, vanwege de angst van de consument op E-nummers, de naam gewoon voluit op de verpakking schrijven.

E-nummers zijn pas een E-nummer zodra het stofje is goedgekeurd op het gebied van veiligheid voor de gezondheid en als zeker is dat je niet teveel van het stofje binnen krijgt. De benoeming van additieven in de vorm van E-nummers zijn een garantie van de EFSA (de Europese autoriteit voor voedselveiligheid) dat de stoffen gecontroleerd en veilig zijn. De ADI (aanvaardbare dagelijkse inname) van een stof wordt eerst vastgesteld: dit is de hoeveelheid die je mag binnenkrijgen zonder dat het gevolgen heeft voor je gezondheid. De ADI moet natuurlijk niet overschreden worden, daarom mag een E-nummer in een beperkt aantal producten gebruikt worden. In de wet staat vastgelegd, hoeveel er maximaal van elke toevoeging aan producten toegevoegd mag worden. Je moet wel héél veel van een product eten wil het niet veilig zijn. Er zijn wel mensen die een allergische reactie kunnen hebben op een E-nummer, omdat ze bijvoorbeeld een tarwe-allergie hebben. Ook is er veel onduidelijkheid over E621, mononatriumglutamaat (Vetsin), sommige mensen beweren hier migraine, hartkloppingen, benauwdheid of andere klachten van te krijgen.

Sommige E-nummers verlengen de houdbaarheid van producten. Als ze er niet in zouden zitten zouden we het grootste gedeelte wat er in de supermarktschappen staat, na een paar dagen weer weg kunnen gooien. We moeten dan dagelijks naar de supermarkt gaan om alles vers te kopen. 

Zelf heb ik geen angst voor E-nummers. Wel vind ik dat producten in de supermarkt soms te fabrieksmatig zijn. De pure smaak kan verloren gaan. Neem bijvoorbeeld een potje pesto. De oorspronkelijke hoeveelheden van de hoofdingrediënten kloppen niet en het smaakt anders dan zelfgemaakte pesto. Ook kan je bij jezelf te raden gaan of je nou bereide voeding eet als je bijvoorbeeld een kaasbroodje bij de Albert Heijn koopt, of dat je een mix van allemaal additieven eet. Ik vraag me af wat er over blijft van sommige producten als al die smaakversterkers en conserveermiddelen uit een product worden gelaten.

Mijn regel: koop niks waarbij je meer dan 2 ingrediënten op het etiket vindt die meer naar scheikunde klinken dan naar eten, maar maak je ook weer niet teveel zorgen als je een keer een E-nummer op een etiket ziet staan!

Tips

  • Wil je toch graag weten wat bepaalde E-nummers betekenen? Download dan de app van het voedingscentrum: Etikettenwijzer. Hierin vind je een lijst met alle E-nummers met de oorspronkelijke benaming.
  • Denk je dat je niet tegen mononatriumglutamaat kan (E621), vermijd dan ook producten waar gistextract in is verwerkt.

enummers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s