Gezonde herfstsnack: Kastanjes

Door: Nadine

Het regent in Nederland, de blaadjes vallen van de bomen en de kastanjes liggen op de grond. De herfst is begonnen… Ik ben nu twee dagen terug uit Portugal en verlang, nu nog meer dan toen ik daar in het zonnetje liep, naar de Portugese kastanjes. Ondanks dat het daar nog niet zo herfstachtig weer was als hier, kon je in Lissabon op straat al warme kastanjes krijgen! De echte herfstsnack van Portugal.

Kastanjes worden in Portugal geoogst in de maanden oktober en november en de eigen oogst wordt verkocht op najaarsmarkten of op straat. Voor het poffen van kastanjes is er elk jaar weer een apart feest op 11 november (de dag waarop in Nederland Sint Maarten wordt gevierd). Iedereen komt bij elkaar en er worden kastanjes gepoft en gegeten. De oogst van kastanjes in Portugal is van uitstekende kwaliteit en er wordt veel naar gevraagd op de internationale markten. Een universitaire onderzoeker van Villa Real heeft geconcludeerd dat Portugal de grootste producent van kastanjes kan worden, kijkend naar de waarde van de Portugese export. Jaarlijks wordt er zo’n 50 tot 60 miljoen euro verdiend aan de teelt van kastanjes. 35% van Portugal is op dit moment bepland met kastanjebomen, waarvan het grootste deel wordt geëxporteerd.

Kastanjes en de gezondheid
Een kastanje bevat verschillende B-vitamines, vitamine E en de volgende mineralen: kalium, calcium, ijzer, fosfor, magnesium, koper en natrium. Kastanjes zijn eigenlijk noten, dus naast de eiwitten bevatten ze ook vet. Slechts een klein percentage van deze vetten bestaat uit verzadigde vetzuren (het slechte vet) en het grootste gedeelte uit onverzadigde vetten (de goede vetten). Het vetgehalte is overigens lager dan veel andere noten waardoor 100 gram kastanjes slechts 188 kilocalorieën bevatten. Bekijk de voedingswaarde van kastanjes hier.

Je kunt de stekelige bolsters met daarin de kastanjenoten gewoon in Nederland vinden tijdens de herfst. Je zult ze niet zo snel kant-en-klaar gepoft krijgen, maar ze zijn makkelijk zelf te poffen of te roosteren! Gedroogde kastanjes, kastanjepasta en kastanjepuree zijn het hele jaar door te koop. De echte kastanjes kun je van oktober tot en met december bij natuurwinkels, toko’s, Turkse winkels en bij de Sligro kopen, of je kunt de kastanjes gewoon uit het bos oprapen. Het is wel van belang dat je weet welke kastanjes je wel en niet kunt eten. De eetbare kastanjes zijn de tamme kastanjes en de niet-eetbare zijn de wilde kastanjes, ook wel de paardenkastanje genoemd. Het grote verschil is dat de bolster van paardenkastanjes in tegenstelling tot de tamme kastanjes, minder grote en scherpe stekels heeft en maar één ronde noot in de bolster bevat. De tamme kastanjes bevatten vaak twee tot drie noten in de bolster. Ze zijn bovendien niet helemaal rond, maar hebben een platte kant met een wit rondje. Als je twijfelt tot wat voor soort de kastanjes behoren, kun je ze beter niet eten.

Zelf kastanjes bereiden
Je kunt de bruine schil van de kastanjes afhalen en direct rauw eten. Ze zijn dan nootachtig, maar je kunt ze beter eerst poffen, roosteren of koken om de smaak te verbeteren. Maak met een scherp mes een kruis op de bovenkant van de kastanjes, zodat de schil openbarst in de oven. De kastanjes leg je een kwartier in een voorverwarmde oven van 200 graden Celsius tot de schil openbarst. Dit kun je ook doen in een pan met een klontje boter. Een andere manier is koken: kook de kastanjes tien minuten in een pan met water. Het pellen van de kastanjes gaat gemakkelijker wanneer ze nog warm zijn. Je kunt ze los eten, maar ook verwerken in gerechten bij wintergroenten, als kastanjepuree verwerken of tot toetjes verwerken.

Als je kastanjes wilt bewaren kan dit minstens een week mits ze op een droge plek liggen. Om te controleren of de kastanjes nog goed zijn kun je ze in een bak water leggen; de kastanjes die nog goed zijn zinken naar de bodem en de kastanjes die niet meer goed zijn blijven drijven.

Geniet van deze gezonde herfstnoten!

IMG_4342kastanjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s