Soep versus smoothie

Door: Eline

Afgelopen tien dagen ben ik in Portugal geweest. Een van de meest opvallende dingen aan de Portugezen is dat hun eetgewoonten nog zo onaangetast zijn gebleven. Daar vind je nog het échte eten, het eten waarbij je niet bij hoeft te diëten. Dat wil niet zeggen dat ze daar in de boekhandel geen bizarre dieetboeken verkopen zoals het 2 dagen dieet, de eliminatie van ‘carbs’ of diëten waarbij men zweert dat koolhydraten en eiwitten niet samen mogen voorkomen; de diëten werken vaak wel maar dat is juist omdat je minder eet doordat je zo bewust bent. Naar mijn mening is het echter allemaal heel omslachtig om zo verkrampt te eten.. maar hierover volgt later meer.

Door mijn enthousiasme wijk ik alweer af van het onderwerp SOEP. Eén van de ingebakken goede gewoonten van de Portugezen is dat ze elke dag soep eten en zoals wij tegenwoordig overal een smoothie kunnen bestellen, kunnen zij overal een kom soep bestellen. De soepen zijn altijd op basis van allerlei soorten groenten die gepureerd worden met een staafmixer. Soms worden er aardappel of kikkererwten toegevoegd die de soep wat dikker maken.

Wat is er in dit weer een warmere welkom dat een bord soep? Groentesoepen zijn perfect als tussendoortje, ideaal om aan je portie groenten op een dag te komen, makkelijk in een thermosfles mee te nemen en last but not least.. je kunt de soep een dag van tevoren bereiden. Fruit een uitje en een teentje knoflook in wat olijfolie en voeg je favoriete groenten en kokend water eraan toe en kook alles totdat het gaar is (en geloof mij, bouillon is niet nodig!). Mijn favoriete groentesoepen zijn pompoensoep, wortelsoep, spinazie-kikkererwtensoep, wortel-spitskoolsoep en bruine bonensoep, maar je kunt bijvoorbeeld ook een erwtensoep (zonder vlees) maken.

Tip 1: Als je houdt van een romig soepje kan je, in plaats van slagroom of crème fraîche, wat (gekookte) spitskool mee pureren of een avocado bij een groene soep. Ook champignonsoep en bloemkoolsoep doen het goed bij roomliefhebbers!

Tip 2: Voeg nog een bite toe met wat rucola, waterkers, sperziebonen, spitskool, spinazie, seranoham, chorizo of ongepureerde groenten.

Soep als wintersmoothie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s