Cafeïne en koffie

Door: Nadine

Met een bakje koffie kun je de dag goed starten, want koffie bevat cafeïne. Een stimulerende stof die van nature in koffiebonen, theebladen, cacaobonen, guaranabessen en colanoten zit. Cafeïne heeft invloed op je centrale zenuwstelsel en heeft een stimulerend effect op je stemming en prestatie. De effecten van 1 à 2 kopjes koffie ervaar je snel, doordat cafeïne snel binnen 3-4 minuten in het bloed zit. Na een half uur tot 2,5 uur ervaar je de effecten. Het gevoel van vermoeidheid verdwijnt en je hebt het gevoel dat je meer energie hebt. Daarnaast verbetert het de alertheid, motivatie en concentratie enigszins. Het cafeïnegehalte van een kop koffie en thee hangt af van de soort, hoe sterk het is gezet en de grootte van de kop.

Een kopje koffie met twee suikerklontjes bevat zo’n 50 kilocalorieën. Een kopje gefilterde koffie zonder melk en suiker bevat helemaal geen kilocalorieën. Koffie of thee zou je zonder melk en suiker, wat de kilocalorieën betreft, eigenlijk onbeperkt kunnen drinken.

Te veel cafeïne
Cafeïne houdende producten zijn koffie, theecola, ijsthee, chocola, chocolademelk, energiedrankjes, energieshots en drankjes met guarana. In thee komt cafeïne in kleinere hoeveelheden voor dan in koffie en in de meeste blikjes energiedrank zit evenveel cafeïne als in een gemiddeld kopje filterkoffie.
Cafeïne kan nadelige effecten hebben als je er teveel van binnenkrijgt. De hoeveelheden die iemand kan verdragen verschillen sterk per persoon. Gemiddeld krijgt men 500-600 mg per dag binnen. De meeste volwassenen ondervinden daarvan geen problemen. Mensen die merken dat ze gevoelig zijn voor cafeïne kunnen beter niet meer dan 400 mg cafeïne per dag nemen. Dat komt neer op ongeveer 5 kopjes koffie. Goede vervangers voor mensen die liever minder of geen cafeïne willen nemen zijn cafeïnevrije koffie, kruidenthee en cafeïnevrije cola. Een kopje cafeïnevrije koffie is niet helemaal cafeïnevrij; het bevat nog 2 tot 4 mg cafeïne.

Teveel cafeïne kan zorgen voor rusteloosheid, hoofdpijn, prikkelbaarheid, beven, duizeligheid, suizende oren, hartkloppingen en angstgevoelens. Het kan er ook voor zorgen dat je moeilijk in slaap valt. Wie veel koffie drinkt en daar opeens mee stopt, kan last krijgen va ontwenningsverschijnselen. Deze verschijnselen kunnen een week aanhouden. Je kunt dan last hebben van hoofdpijn, vermoeidheid en trillende handen.

Gefilterde koffie en ongefilterde koffie
Alle koffiebonen bevatten kleine hoeveelheden plantaardige vetten die in beperkte mate het cholesterolgehalte van het bloed verhogen, maar dit hangt wel af van de manier waarop je de koffie bereidt. Zo bestaat er gefilterde en ongefilterde koffie. De meeste mensen drinken gefilterde koffie met een standaard koffiezet apparaat, zoals een Senseo apparaat.

Ongefilterde koffie is koffie zonder filtering (Turkse koffie, espresso en oploskoffie). Het probleem van ongefilterde koffie is dat de oliën niet weg gefilterd worden. Deze oliën/vetten hebben een lichte negatieve invloed op je cholesterolwaarden. De cholesterolverhogende stoffen in de koffiebonen zijn cafestol en kahweol. Bij gefilterde koffie blijven deze cafestol en kahweol achter op het koffiefilter en is er geen cholesterolverhogend effect.

Het effect van de cholesterolverhogende stoffen is beperkt en alleen relevant voor mensen die al een verhoogd cholesterolgehalte hebben. Bij een langdurige consumptie van ongefilterde koffie is het stijgende effect van het cholesterolgehalte verminderd door gewenning van het lichaam. Ook zal na het stoppen van koffiedrinken het cholesterolgehalte zich weer normaliseren.

Vochtafdrijvende werking?
Cafeïne zorgt ervoor dat vocht het lichaam sneller verlaat, doordat de nieren gestimuleerd worden. Hierdoor wordt door veel mensen gedacht dat dranken met cafeïne vochtafdrijvend werken, maar dat is niet zo; je raakt niet méér vocht kwijt, je moet alleen sneller plassen!

Risicogroepen
Groepen die beter geen of niet meer dan één drankje met cafeïne per dag moeten nemen zijn:
– Kinderen en jongeren
– Zwangere vrouwen
– Vrouwen die borstvoeding geven
– Vrouwen met blaasinstabiliteit
– Mensen met het prikkelbare darmsyndroom
– Personen met hart- en vaatziekten
– Mensen met epilepsie
– Personen die lijden aan angstgevoelens

cafeïne en koffie
bron: Voedingscentrum

Conclusie
In normale hoeveelheden is koffie helemaal niet slecht voor je. Het kan je helpen om de dag goed te starten. Wanneer je er geen suiker en melk aan toevoegt krijg je geen calorieën binnen. Drankjes met cafeïne werken niet vochtafdrijvend.

Te veel cafeïne of ongefilterde koffie kan bij sommige mensen nadelige effecten hebben. Risicogroepen zijn kinderen en jongeren, zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding even, vrouwen met blaasinstabiliteit, mensen met het prikkelbare darmsyndroom, personen met hart- en vaatziekten, mensen met epilepsie en personen die lijden aan angstgevoelens. Zij kunnen beter niet meer dan één kopje koffie, of thee glazen thee per dag drinken.

Een aantal kopjes koffie per dag is niet slecht voor de gezondheid, maar kies bij voorkeur voor gefilterde koffie zonder suiker! 

Koffie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s