De groene smoothie

Door: Nadine
Een smoothie is makkelijk te bereiden door het pureren van vruchten in een blender (of met een staafmixer). Een fruitsmoothie zit vol met de fruitvitamines en meestal dus ook vitamine C. Smoothies dragen bij aan het op peil houden van je vochtbalans. Tegenwoordig worden steeds vaker de zogenoemde ´groene smoothies´ gedronken. Deze zijn in korte tijd razend populair geworden. Een groene smoothie bevat naast fruit, ook groenten (of soms alleen groenten). Bijvoorbeeld een smoothie met banaan en spinazie. Veel mensen voegen ook superfoods, zoals chiazaadjes of gojibessen, toe aan hun smoothie. Al deze groenten en superfoods voegen met name extra vezels, vitaminen en mineralen toe aan je smoothie. Het voordeel van groenten is dat ze vooral vezels en nauwelijks kilocalorieën toevoegen.

Er wordt geadviseerd om zo’n 200 gram groenten en 200 gram fruit per dag te eten. Dit wordt door een groot deel van de bevolking niet gehaald. . Een groene smoothie kan daarom een goede aanvulling zijn op je eetpatroon, maar het is haast onmogelijk om je dagelijkse portie groenten in een smoothie te verwerken.

Gezondheidsvoordelen van de groene smoothie:

  1. Je kunt in één keer je dagelijks portie van twee stuks fruit via een grote smoothie binnen krijgen.
  2. Een smoothie is vezelrijk en bevat veel vitamines en mineralen is daarom goed als tussendoortje, zeker als je daardoor een vette of zoete snack laat staan.
  3. Je kunt melk of yoghurt aan je smoothie toevoegen, waardoor het een bijdrage levert aan je dagelijkse behoefte aan calcium.
  4. De vezels in een smoothie zorgen voor een goede spijsvertering en bevorderen de stoelgang.
  5. (Groene) smoothies geven je een vol gevoel. Je krijgt minder snel weer trek, waardoor je minder snel naar een tussendoortje zult grijpen…
  6. en het levert daardoor mogelijk ook een bijdrage aan het op peil houden van een gezond lichaamsgewicht.
  7. Kan gedronken worden als vervanging van het ontbijt. Veel mensen vinden het moeilijk om ´s ochtends te ontbijten (lees ook: Maak tijd voor het ontbijt!), vanwege een gebrek aan eetlust. Je kun je smoothie voor het ontbijt wat voedzamer maken door muesli en zuivel eraan toe te voegen. 

Nadeel van supermarkt smoothies:
Groente- en fruitsmoothies uit de supermarkt bevatten minder vezels en vitamine C dan zelfgemaakte smoothies. Vaak is de basis van smoothies uit de supermarkt appelsap of sinaasappelsap, waar niet meer alle vezels van het fruit in zit. Het fruit in deze smoothies telt voor ongeveer de helft mee aan je dagelijkse fruitbehoefte (één smoothie = 1 stuk fruit). 

b98802ea1a4f11e3ab6622000ae80f1d_7

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s