Even de kokosnoot relativeren…

Door: Nadine

Ik zie om mij heen dat steeds meer mensen kokosnoten eten; bij het ontbijt, door een fruitsalade of in een smoothie. Ik ben ook niet vies van kokosrasp over mijn zelfgemaakte mueslirepen, over mijn yoghurt met banaan of als kokosmelk in mijn moeders authentieke kerrie, maar bij deze wil ik toch even de kokosnoot relativeren, omdat het niet zóó gezond is als op vele internetsites wordt beweerd.

Een kokosnoot is een steenvrucht. De vrucht bestaat uit verschillende lagen, namelijk kokosvezel, de schil, vruchtvlees en (binnenin) kokoswater. Het vruchtvlees bevat 34% vet. Dit vet wordt kokosvet genoemd en wordt door persen of extractie uit het vruchtvlees van de kokosnoot gewonnen. Het kokosvet bestaat voor 85% uit verzadigd vet. Er is geen andere vetsoort die meer verzadigd vet bevat als de kokosnoot. Verzadigde vetten worden gezien als de slechte vetten die niet goed zijn voor de gezondheid. Verzadigde vetten zorgt ervoor dat het slechte cholesterol (LDL- cholesterol) in het lichaam hoger wordt. Dit verhoogt weer de kans op hart- en vaatziekten. De kokosnoot bevat daarnaast ook veel energie. Er zitten meer dan 300 kilocalorieën in per 100 gram verse kokosnoot (een perzik heeft er maar 40, om het maar even in perspectief te zetten). Het kokosvet waarin gebakken wordt bevat evenveel energie als olie en boter.

Kokosvet zit niet alleen in de kokosnoot. Het kan in verschillende producten worden verwerkt. Producten waarop staat ‘bevat plantaardige vetten en oliën’, kunnen kokosvet bevatten. Naast kokosvet komt regelmatig de term kokosolie voorbij op gezondheid- en receptenblogs. Dit is een term die eigenlijk niet klopt, aangezien oliën bij kamertemperatuur vloeibaar zijn. Dat is niet het geval bij kokosvet. In tegenstelling tot andere oliën en vetten bevat kokosvet nauwelijks vitamine E en K.

Kokoswater is ook een product wat steeds populairder wordt. Dat moedig ik zeker aan! Want kokoswater bestaat voor 95% uit water en bevat een beetje koolhydraten, vezel en eiwit. Kokoswater is een ideale dorstlesser voor na het sporten en bevat 19 kcal per 100 ml, een stuk beter dus dan die mierzoete sportdranken zoals Extran.

Geadviseerd wordt om de de kokosnoot alleen bij uitzondering te eten vanwege het hoge gehalte aan verzadigde vetten en de grote hoeveelheid kilocalorieën. Ook is het misschien goed om te weten dat er geen goedgekeurde gezondheidsclaim van de Europese voedselveiligheidsorganistatie EFSA bestaat over kokosvet. Omdat er natuurlijk wel geld verdiend moet worden aan de kokoshype, zul je misschien toch snel trappen in de beweringen over de kokosnoot. Uiteraard zijn er onderzoeken gedaan naar de gezondheidseffecten van de kokosnoot. De mogelijke gezonde effecten van de kokosnoot zullen wellicht aanwezig zijn, maar toch blijven er dan ook negatieve eigenschappen aan de kokosnoot kleven. Het advies om er niet teveel van te eten blijft dus ook gelden. (Overigens ben ik van mening dat je bij alle voedingsstoffen wel een positief gezondheidseffecten kan vinden als je er met een vergrootglas naar zoekt).

Dus, geniet van de kokosnoot, maar geniet met mate! Eet het niet elke dag en eet het in kleine hoeveelheden!

hd-eten-wallpaper-met-een-halve-kokosnoot-hd-kokosnoten-achtergrond-foto

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s