Quinoa

Door: Nadine

Quinoa (spreek je uit als Kienwa) is 5000 jaar geleden ontdekt op extreme hoogtes in het Andesgebergte van Ecuador, Peru, Bolivia en Argentinië en werd verbouwd door de Inca’s. Zij aten gekookte Quinoa zoals wij rijst eten. De Inca’s beschouwden Quinoa als hun ‘heilige voeding’. Quinoa behoort tegenwoordig tot de ‘superfoods’ vanwege het hoge eiwit- en vezelgehalte.

Quinoa is een complete eiwitbron. Eiwitten bestaan uit aminozuren. Sommige plantaardige voedingsmiddelen bevatten niet alle of onvoldoende van de essentiële aminozuren de je lichaam nodig heeft. Dit zijn de aminozuren die het lichaam niet zelf kan maken. Quinoa bevat bevat wél alle essentiële aminozuren die het lichaam nodig heeft, men noemt dit ook wel een product met een hoge biologische waarde.

De koolhydraten in Quinoa worden langzaam omgezet in energie, net als bij zilvervliesrijst, volkorenbrood en aardappelen. De koolhydraten worden omgezet in glucose (de brandstof van het lichaam) en langzaam aan de bloedbaan afgegeven waardoor schommelingen van de bloedsuikerspiegel worden voorkomen. Dit is wat er ook wel wordt bedoeld met een  ‘lage glycemische index’ (GI). Een lage GI is beter voor de gezondheid en zorgt ervoor dat je minder snel trek krijgt.

Quinoa bevat bovendien veel voedingsvezels en goede vetten, en is vergeleken met andere granen rijker aan vitaminen en mineralen zoals ijzer, calcium, fosfor en vitamine E en vitamine B.

Quinoa bevat geen gluten en is daarom goed te verdragen voor mensen met coeliakie of een gluten- of tarwe-intolerantie.

Tip: Gerechten met rijst zijn goed te vervangen door quinoa!

Opmerking: Er begint een luchtje te zitten aan onze enorme quinoa consumptie, meer hierover kun je lezen in Eline’s artikel over de Wereldvoedseldag.

quinoa_topic600

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s