Fabel: eten voor het slapen gaan maakt je dik

Door: Nadine

‘Eten voor het slapen maakt je dik.’
‘Alles wat je na 8 uur s’ avonds eet wordt direct omgezet in vet.’
‘’s Avonds moet je niets eten als je aan de lijn bent.’
Het zijn allemaal fabels! 

Tijdens je slaapt, verbruik je weinig energie. Dit is een van de redenen waarom deze fabels de wereld in zijn gekomen.De kilocalorieën die je binnenkrijgt met je voeding worden niet direct verbrand, daar gaat altijd een tijdje overheen, ook overdag. Alle kilocalorieën worden hoe dan ook gewoon verbrand als je over de hele dag precies eet wat je nodig hebt, het tijdstip van eten maakt daarvoor geen snars uit.  Het is natuurlijk niet zo dat je eten ’s avonds opeens meer kilocalorieën bevat dan overdag. Alleen wanneer je veel meer eet dan nodig is, en je dus veel maar calorieën binnen hebt gekregen, kan een deel omgezet worden in lichaamsvet. Het is dus belangrijk dat je niet meer eet op een dag dan je nodig hebt.

Het tijdstip waarop je eet maakt in principe dus niets uit als je slank wilt blijven. Er is wel een anders nadeel van laat eten, en dat is dat je voor het slapen gaan een zwaar gevoel op de maag kunt hebben en dat je suikerspiegel hoog is wanneer je gaat slapen. Hierdoor zou het kunnen dat je slecht in slaap valt en een onrustige nacht hebt.

Trouwens, als je met honger naar bed gaat, slaap je ook slecht. ’s Nachts moet je lichaam zichzelf herstellen, wel zo handig dat je lichaam wat bouwstenen (eten) heeft gekregen om je spierpijn en denkwerk van de dag netjes op te ruimen en te herstellen tijdens je slaap.

Sommige mensen hebben echter de neiging om voor het slapen gaan op de bank of achter de televisie veel te snacken. Voor hen kan het handig zijn een regel op te stellen waardoor je ’s avonds niet teveel gaat eten. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af om niet meer dan een klein schaaltje chipjes te nemen of om in plaats van verleidelijke snacks wat rauwkost of fruit te eten. Zelf eet ik voor het slapen gaan vaak nog iets van yoghurt en daar houd ik het dan ook bij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s