De balansdag

Door: Nadine

Bijna iedereen kent het wel, een dag waarbij je veel meer eet dan je normaal gesproken eet, vanwege een feestje of een uitje. Je lichaam is over het algemeen goed in staat om als reactie op zo een dag de komende dagen wat meer te bewegen of zuiniger aan te doen. Maar mensen die worstelen met eten of hun gewicht of gewoon een stok achter de deur nodig hebben kunnen een balansdag inlassen. Zo compenseer je wat je teveel hebt gegeten en houd je een goede energiebalans. Een gezonde balansdag houdt in dat je meer beweegt, gezonde voeding eet en niet teveel eet.

 • De balansdag is géén excuus om op andere dagen meer te eten en minder te bewegen.
 • De balansdag is géén dieetdag. Sla geen maaltijden over en eet ook niet extreem weinig.

Hoe houd je dan een balansdag?

 • Ontbijten
  Op een balansdag is het belangrijk om goed te ontbijten. Het zorgt ervoor dat je later op de dag minder snel trek krijgt. Ontbijten is belangrijk om op een gezond gewicht te blijven. Lees hier meer over het ontbijt.
 • Sla geen maaltijden over
  Op een balansdag sla je geen maaltijden over. Belangrijk zijn de drie hoofdmaaltijden. Wanneer je ontbijt, lunch en je warme maaltijd vezelrijk zijn en veel groenten bevatten, zorgt dit ervoor dat je minder snel trek krijgt en je ook nog eens veel vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Het is ongezond om maaltijden over te slaan of extreem weinig te eten. Het leidt vaak tot overeten of tot het toegeven aan caloriebommen later op de dag/week.
 • Gebruik producten uit de schijf van vijf
  Op de balansdag gebruik je alleen producten uit de schijf van vijf (zie het volgende puntje). Neem als tussendoortje bijvoorbeeld een boterham of fruit.
 • Gebruik voldoende fruit, groente en volkoren graanproducten
  Fruit, groente en volkorengraanproducten zijn gezond, bevatten vezels en zorgen voor een vol gevoel. Eet daarom 200 gram bereidde groenten en 2 stuks fruit per dag.
 • Vermijd dranken met suikers
  Dranken met suikers zorgen ervoor dat je makkelijk veel kilocalorieën binnen krijgt terwijl ze je geen vol gevoel geven geven. Gebruik in plaats van normale frisdrank, water, thee, koffie op de light-varianten van frisdrank. Voeg geen extra suiker toe aan je kopje koffie of thee.
 • Beweeg meer
  Geadviseerd wordt om minimaal 30 minuten per dag te bewegen. Probeer op de balansdag ongeveer 45 min te bewegen.

balansdagplaatje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s