Hoe vermijd je het gebruik van extra suiker?

Door: Nadine

Suikers zijn korte koolhydraten. Zetmeel zijn lange koolhydraten. Vezels zijn niet afbreekbare koolhydraten.

Suikers zijn door hun korte koolhydraatketen zoet. Suiker wordt veel toegevoegd aan bewerkte producten als frisdrank, snoep, gebak, maar ook aan pastasauzen en ontbijtgranen. Vaak bevatten producten van nature al suiker. Denk bijvoorbeeld aan melk (melksuiker/lactose) en fruit (vruchtensuiker/fructose). Het suiker dat is toegevoegd aan voedingsmiddelen en gebruikt wordt als tafelsuiker kan gewonnen worden uit de suikerbiet of uit suikerriet. Tafelsuiker is geraffineerd; de vitaminen, mineralen en vezels zitten er niet of nauwelijks meer in, dat geldt ook voor basterdsuiker, rietsuiker en bruine suiker. Ook is glucose-fructosestroop populair in de voedingsmiddelenindustrie. Deze suiker wordt synthetisch uit zetmeel gemaakt en is goedkoper en makkelijker te verwerken in voedingsmiddelen dan ‘gewone’ suiker. 

De belangrijkste functie van suiker is om voeding zoet te maken en om voeding energierijker te maken. Suiker voorziet het lichaam echter niet van de nodige vitamines, mineralen en vezels. Ook honing of ahornsiroop niet; ook al zijn dit ongeraffineerde natuurproducten, ze hebben dezelfde eigenschappen als geraffineerde suiker en zijn niet tot nauwelijks gezonder! Teveel suiker kan in ons lichaam worden omgezet in vet en bijdragen aan het ontstaan van overgewicht. Ook is er een grotere kans op tandbederf.

Je kunt heel simpel het gebruik van suiker verminderen met de volgende maatregelen:

 1. Voeg geen extra suiker/honing/stroop of strook aan je eten of drinken toe.
 2. Gebruik zoetjes: zoetstoffen tasten het gebit niet aan en bevatten vaak geen calorieën en tasten), Stevia is een voorbeeld van een natuurlijke zoetstof. Wil je helemaal geen zoetstoffen gebruiken? Dan kun je je eten ook zoeter maken door het gebruik van (gedroogd) fruit.
 3. Vermijd frisdrank: doordat het gebruik van frisdrank erg gemakkelijk is, krijg je al snel teveel suiker binnen.
 4. Light producten waarin minder suikers zitten, zijn een optie, maar let wel goed op het gebruik van andere zoetstoffen die evenveel energie leveren als suiker, zoals dextrose, druivensuiker of fructose.
 5. Let op de beweringen over suiker op het etiket;
  Suikerarm: het suikergehalte van het product is maximaal 5 gram/100 gram of 2,5 gram/100 milliliter.
  Suikervrij: het suikergehalte van het product is maximaal 0,5 gram/100 gram of 0,5 gram per 100 milliliter.
  Zonder toegevoegde suikers: als dit op het etiket staat, betekent dit niet dat het product geen suiker bevat, omdat veel producten van nature al suiker bevatten. Kijk dus liever naar de hoeveelheid “koolhydraten waarvan suikers” op het etiket.

suiker

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s