Light producten

Door: Nadine

Light producten kunnen consumenten door tekstassociaties misleiden. Vaak kom je teksten tegen als; zoveel % minder vet, minder suiker, verrijkt met extra calcium etc. Maar betekent dat dan dat deze producten ook gezonder zijn?

Het kan zijn dat een product minder vet bevat, maar dat hoeft dus niet te betekenen dat je opeens te maken hebt met een gezond product. Het product kan bijvoorbeeld nog steeds een hoop verzadigde vetten bevatten. Onverzadigde vetten die een cholesterol verlagende werking hebben kunnen zelfs zijn vervangen door verzadigde vetten die het cholesterol gehalte verhogen. Ook kan je je natuurlijk afvragen als chips ongezond is, is light chips dan opeens gezond, of gewoon iets minder ongezond?

Ook kan het zijn dat een product minder suiker bevat of dat suiker in een product is vervangen door zoetstoffen. Zo zijn er zoetstoffen die geen energie leveren, maar ook zoetstoffen die evenveel energie leveren als suiker.

Bij Light producten gaat het trouwens niet altijd om minder vet of suiker, het kan ook slaan op het aantal koolhydraten of calorieën.

Een gevolg van light producten kan zijn, dat mensen meer van het product gaan gebruiken. Zo bevat light-chips minder vet, maar dat wilt niet zeggen dat je het onbeperkt van kunt eten. Amerikanen zijn sinds het veelvuldige gebruik van lightproducten zelfs nog meer kilo’s aangekomen.

Een voordeel van light producten die gezoet zijn met zoetstoffen is dat ze beter zijn voor de mondgezondheid. Suiker tast net als zuren het gebit aan. Dit komt omdat bacteriën in onze mond door suikers kunnen groeien. Vervolgens tasten ze de glazuurlaag van de tanden aan waardoor er gaatjes kunnen ontstaan. In light producten wordt suiker vervangen door kunstmatige zoetstoffen. De zoetkracht kan groter zijn dan die van suiker. De zoetstoffen zijn verder ook niet zuur. Cola light is qua suiker dus beter voor het gebit, maar omdat het een zuur drankje is, zal het nog steeds het tandglazuur kunnen aantasten.

light-producten-01

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s