Maak tijd voor het ontbijt!

Door: Nadine

Neem elke dag even de tijd voor een goed ontbijt. Het ontbijt is namelijk ontzettend belangrijk. ’s Ochtends heb je vaak al acht tot twaalf uur niets gegeten. Iets eten zorgt ervoor dat je spijsvertering op gang komt en het geeft de benodigde energie om de dag goed te beginnen. Daarnaast heeft het een positief effect op de verlaging van stress en op de bevordering van je concentratie en productiviteit voor de rest van de dag.

Het ontbijt kan een steentje bijdragen aan een gezond gewicht. Het is een goed moment voor het binnen krijgen van voedingsvezels en andere essentiële voedingsstoffen die we via andere maaltijden soms minder binnenkrijgen. Er is aangetoond dat mensen die ontbijten meer vitamines en mineralen binnenkrijgen dan mensen die dit niet doen. Voedingsvezels zorgen voor een verzadigd gevoel. Mensen die niet ontbijten, hebben tot het moment dat ze gaan eten een lagere stofwisseling (je lichaam staat dan op een spaarstand en verbruikt minder energie). Ook hebben zij een lagere suikerspiegel die, als het nog meer daalt in de loop van de ochtend, later op de dag voor een enorm hongergevoel kan zorgen. Deze mensen neigen aan het eind van de dag sneller naar een ongezonde snack. Daarnaast worden de andere maaltijden op de dag al snel in volume vergoot.

Een gezond ontbijt bestaat bij voorkeur uit graanproducten, zuivel en fruit.
Graanproducten en fruit bevatten voedingsvezels die voor een verzadigd gevoel zorgen. Goede graanproducten zijn bijvoorbeeld volkorenbrood, (niet-krokante) muesli en havermout. Zuivelproducten zijn melk, yoghurt en kaas. Kies tussen 2 sneetjes brood of 40 gram ontbijtgranen en neem daarbij 200 ml zuivel en een stuk fruit. Kaas en vleeswaren zijn prima broodbeleg, maar eet niet al je boterhammen met dit beleg, want ze bevatten relatief veel verzadigd vet (tenzij je 20+ of 30+ kaas en magere vleeswaren zoals ham en kipfilet kiest). Eet bovendien niet al je boterhammen met chocopasta of Speculoospasta, maar probeer ook eens avocado, sandwichspread of jam op je brood te smeren. Ach weet je, als je maar varieert! Je kunt alle kanten op met het ontbijt!

IMG_5304

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. Pingback: De balansdag |

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s