Extra vitamine D

Door: Nadine

Waarom hebben we extra vitamine D nodig?
Vooral tijdens de winterdagen is het verstandig extra vitamine D in te nemen. Met gezond eten haalt men vaak alsnog de aanbevolen hoeveelheid niet. Dit geldt voornamelijk voor kinderen, ouderen, mensen met een donkere/getinte huid, mensen die weinig buiten komen en zwangere vrouwen. De reden om meer vitamine D in de winter te nemen heeft te maken met het weinige zonlicht dat in deze periode in contact komt met je huid. Onder invloed van zonlicht kan het lichaam namelijk zelf vitamine D aanmaken.

De vitamine is ontzettend belangrijk voor ons lichaam. De werking is als een soort hormoon; het heeft heel veel functies in het lichaam, waarvan er veel nog niet ontdekt zijn. Maar het is denkbaar dat een tekort aan vitamine D invloed heeft op veel meer dan alleen je tanden en botten; depressies worden steeds meer in verband gebracht met een vitamine D tekort. Wat wel bekend is, en niet geheel onbelangrijk, is dat vitamine D ervoor zorgt dat calcium uit de voeding wordt opgenomen en wordt vastgelegd in onze botten. Daarnaast beïnvloedt vitamine D ons immuunsysteem. Een tekort aan vitamine D kan botontkalking of spierzwakte veroorzaken en dus mogelijk ook de stemming negatief beïnvloeden.

Vitamine D supplementen
Het is aan te raden vitamine D supplementen te gebruiken. Deze zijn te koop bij de drogist en apotheek. Vaak zijn het kleine pilletjes, maar je kunt ook druppels kopen. Het Voedingscentrum adviseert 10 microgram vitamine D per dag.

Welke voedingsmiddelen bevatten vitamine D?
Vitamine D zit vooral in vette vis. Vlees en eieren bevatten in mindere mate vitamine D. De vitamine wordt tevens toegevoegd aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten. Ook bestaan er zuivelproducten met toegevoegde vitamine D.

pil-vitD-170_400_04

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s