Welke producten zijn het meest geschikt om in te bakken of in te frituren?

Door: Nadine

Onverzadigde vetzuren
De beste producten om te gebruiken voor frituren en bakken zijn producten met een hoog gehalte aan onverzadigde vetzuren. Hoe meer onverzadigde vetzuren een product bevat, hoe vloeibaarder het product is en hoe gezonder de samenstelling. Onverzadigde vetzuren helpen het cholesterolgehalte in het bloed te verlagen en daarmee de kans op hart- en vaatziekten te verkleinen. Verzadigde vetzuren daarentegen, verhogen het cholesterolgehalte en daarmee de kans op het krijgen van een van de hart- en vaatziekten.

Welke oliën gebruik je wanneer?
Zonnebloemolie heeft een hoger rookpunt. Dat wil zeggen dat de olie pas bij hogere temperaturen instabiel wordt waarbij schadelijke stoffen kunnen ontstaan. Zonnebloemolie is dus uitstekend geschikt om mee te frituren. Het is wel zaak om de olie regelmatig in zijn geheel te vervangen (na een gebruik van maximaal 10 keer).

Olijfolie is een gezonde olie. Het bestaat, net als zonnebloemolie, uit onverzadigde vetzuren en bevat daarnaast veel natuurlijke antioxidanten zoals polyfenolen en vitamine E. De onverzadigde vetzuren verhogen samen met de polyfenolen het goede cholesterol en verlagen het ongezonde cholesterol. Olijfolie is helaas wel instabieler dan zonnebloemolie vanwege een lager rookpunt. Deze olie is daarom iets minder geschikt om in te frituren. Voor bakken is de olie erg geschikt, maar gebruik hiervoor liever niet de extra vièrge variant, omdat deze sneller het rookpunt bereikt in vergelijking met gewone olijfolie of zonnebloemolie. Extra vièrge is wel erg geschikt (en lekker) om over salades te sprenkelen.

Arachideolie is een zeer stabiele olie die uit pinda’s gewonnen wordt. Het heeft een hoog gehalte aan onverzadigde vetzuren en kan nog hogere temperaturen aan dan zonnebloemolie. Arachideolie is daarom het meest geschikt om bij hoge temperaturen mee te wokken. Het nadeel is wel dat deze olie duurder is dan zonnebloemolie.

Boter, harde frituurvet en kokosvet bestaan voor een groot gedeelte uit verzadigde vetzuren. De vetzuren zijn minder gezond maar hebben wel een heel hoog rookpunt, waardoor deze vetten goed bestand zijn tegen verhitten bij hoge temperaturen. Deze vetten zijn dus erg geschikt om in te bakken, in te braden of om in te frituren. Vanwege de stabiliteit van de vetzuren gaan ze langer mee in de frituurpan dan gangbare frituuroliën. Gebruik kokosvet en boter echter met mate. Door het hoge gehalte aan verzadigde vetzuren zijn ze namelijk veel minder gezond dan zonnebloemolie en olijfolie. Wie koekjes, chips en gebak altijd laat staan en geen overgewicht heeft, mag wat meer van deze vetten in het voedingspatroon gebruiken.

Samengevat

  • Gebruik zo min mogelijk vaste vetten (harde plantaardige margarines, boter, of kokosvet). Ze zijn wel geschikt om in te bakken of braden.
  • Gebruik vloeibare producten (meer onverzadigde vetzuren), zoals olie of zachte/vloeibare margarine.
  • Gebruik voor het frituren het liefst zonnebloemolie (of een frituurolie met vergelijkbare eigenschappen).
  • Gebruik gewone olijfolie voor het bakken of braden en extra vierge olijfolie voor salades.
  • Gebruik bij voorkeur arachideolie om in te wokken.

34259

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s